Протестно шествие в Белград в подкрепа на църквата



Протестното шествие в Белград

Лития в подкрепа на Сръбската православна църква в Черна гора се е състояла в Белград през изминалата седмица.  Многохилядна колона вярващи  е преминала през централната част на града и се е стекла пред  храма „Св. Сава“, където Ремезианският епископ Стефан е отслужил молебен.

„Събрали сме се тук в подкрепа на идеята, че всеки свободен човек може да живее и да възпитава децата си според своите убеждения; да покажем единството си със сръбския народ  в Косово и Метохия и в Черна гора, като вярваме, че Белград е свят град, закрилян от Божията майка и  сръбските светии. Надяваме се, че и нашите братя в Черна гора ще имат достатъчно мъдрост да защитят своите права.“   Това е заявил епископът на шествието,  като отправил призив към всички поддържници да се съберат на нова акция на 14 януари.

Масови акции тези дни има в Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина – в знак на протест срещу приетия на 27 декември от парламента на Черна гора закон „За свободата на вероизповеданията и убежденията и правното положение на религиозните общности“. По силата на този закон, всички имоти на църквата, придобити преди 1 декември 1918 год., преминават в собственост на държавата.

По рано тези дни президентът на Черна гора, Мило Джуканович, е обвинил Сръбската православна църква, че упражнява религиозен монопол в Черна гора, и е заявил, че ще се бори за автокефална църква по примера на Украина. С цел създаването на тази  нова църква, кабинетът на Черна гора в навечерието на новата година подготви и успя да прокара в парламента цитирания закон, който предвижда изземване на църковно имущество от страна на държавата.  Става дума за повече от 650 светини на църквата, в това число известния в православния свят манастир Острог.

Източник: ТАСС

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...