Русия някой ден може да стане православна монархия


Източник: Interfax

Руската православна църква счита, че съвременното руско общество не изпитва особено уважение към правителството, но не може да се изключи една бъдеща поява на православна монархия в Русия.

“Наистина бих желал нравственото състояние на нашето общество да се възстанови, така че някой ден може би да имаме една православна монархия”, каза митрополит Кирил Смоленски и Калининградки, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия.

Монархията винаги е подтиквала владетеля да бъде “изключително аскетичен”, каза митрополит Кирил. “Какво всъщност означава да не можеш да се ожениш за човека, когото искаш, и да си задължен да следваш държавните интереси, когато правиш своя личен избор? Това означава да подтиснеш волята си”, каза той.

“Това, че принцовете от съвременните западни кралски фамилии се женят за секретарките си, означава пълен упадък на монархическото начало. По-добре е като че ли такива монархии изобщо да не съществуват.”

“Защо рухна монархията в Русия през 1917 г.? Именно защото нравственото състояние на народа не беше на висотата на монархическия принцип на управление”, каза митрополит Кирил пред руското радио Маяк.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...