Русия някой ден може да стане православна монархияМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. klioskov каза:

  Дай Боже! Кога е била БПЦ в разцвет? Когато сме били Царство България! Морал и духовенство са били не само на ниво, но и с авторитет. Демокрация в нашето Отечество се питам кога ще се появи? Може би след нас, едва ли ще я дочакаме. Нищо друго не ни остава освен да се молим на Бог за възстановяване на статуквото преди 9.9.44 г., защото нищо без воля Божия не става. Дай Боже!!!

 2. Дон Кихот каза:

  За съжаление наистина, но монархиите нямат бъдеще. Както казва албанският престолонаследник, „ще останат само кралете по картите за игра“. Те се превърнаха във фарс, в карикатура на самите себе си (справка дядото на Симеон Хасан).
  .
  Кирил минава за един от интелигентните руски владици, но това негово изявление е абсурдно. Излиза, че династията на Романови е чиста вода ненапита, а само народът е виновен за революцията. А пълната неспособност на Николай ІІ да управлява? Спиритическите сеанси в двореца? Пълното подчиняване на волята на сектанта Григорий Распутин? Превръщането на Руската църква в безпомощна марионетка на режима? И т.н.

 3. prokimen каза:

  Руската монархия е възможна единствено, ако се направи избор за нов цар. Династията Романови няма нито един законен претендент. В момента претендентите за руския трон са наследниците на великия княз Кирил чрез сина му Владимир, който се е подписвал „велик княз“ без да е бил такъв и дъщеря му Мария със сина й Георги, който беше протеже на Борис Елцин.

  Вел. княз Кирил се окичил със червена лента по време на революцията и е бил срещу императора. Владимир се жени за вдовицата на еврейски банкир – Леонида Георгиевна Багратион Мухранска и дъщеря им Мария не е нито велика княгиня, нито пък има право на престола. Георги пък е роден от брака й с пруския престолонаследник и е по-скоро законен претендент за немския престол, но не и за руския.

 4. didki каза:

  А, тя Русия освен монархия друго не може да бъде и освен православна монархия – също. Все пак, който чете историята не може да приеме това за новина.

 5. salahadin каза:

  явно никога не сте ходили в Русия. Първо тя одавна не е православна, а и никога не е била: евреите, мюсюлманите и лутераните взети заедно са повече от православните, затова и православието не е държавна религия. Освен това в университетите професорите и студентите над 50% са евреи или симпатизират на еврейството, а около 10% са мюсюлмани, които се ползват с предимство при влизането в Университет по чисто геополитически причини. А в много райони на Москва и останалите големи градове, ако се появи православен свещеник с расо на улицата най-много да си изяде боя. Няма ли да свикнете, че Русия е дълбоко комунистическа и атеистическа страна с имперски комплекси? И ако някой експлоатира тая тема, то е от чисто шовинистични подбуди и най-вече за пред външния свят. По-добре посетете тая голяма велика Русия и стига сте бръщолевили по неин адрес безмислици и неща, които са в главите ви, но не и в действителността на тая наистина много различна от нас страна, имаща странна логика във всяко едно отношение.

 6. Liturgist каза:

  Странно защо Православието все още се смята от висши клирици за симбиотично свързано с монархията. Отдавам го на някакъв неизживян носталгично- византийски комплекс, който се шири и между нашия клир. Да си спомним с каква месианска надежда бе посрещнат Симеон ІІ. И досега последният е титулуван с „Ваше Величество“ от немалко наши архиереи и свещеници. Това инфантилно отношение е меко казано странно. Не помня Христос да е завещал някаква определена обществено – политическа форма на управление. Той ни остави Самия Себе Си. И митът за „осветената“ монархия някак си контрастира с безскрупулното отношение на същата тази монархия към Църквата. Изобщо Църквата не е от „мира сего“ и обвързването и с нещо или с някого от него е своеобразна апостасия спрямо Христос. Православието трябва да бъде коректив, а не съучастник в нечии земни стремежи, пък били и те прикрити зад прочутата 6-та Юстиниянова новела.

 7. didki каза:

  Висшите клирици не ги познавам, а и няма нужда. Собственото ми мнение не ангажира никого, но не мога да търпя хора, които се изживяват като все-знающие по темата Русия и нейното положение по отношение на православието и т.н. А ако някой иска, мога да му отстъпя ежемесечната си двуседмична командировка до Москва.

 8. Альоша каза:

  Много разумно изказване, Литургист!
  Ако е възможна православната монархия някъде по света, това най-вероятно може да стане в Русия и Гърция?! Но на практика това наистина е утопия. Когато православието е държавен приоритет тогава монархията е възможна и се освещава от Църквата. А иначе монархията е най-добрия модел на държавно управление, защото отговорностите са ясни и всеки си ги носи. А демокрацията!? Тя е блато, в което потъва държавата ни, а главата й е плешива и няма за какво да се хване за да изплува :-))) …… „Каквото беше угодно Богу, туй и стана! Да бъде благословено името Господне!“ – Йов

 9. salahadin каза:

  Г-жо или Г-ни Дидкин, ясен сте ни, ще имаме предвид и вас; не забравайте, че се намирате на територия на НАТО и ЕС, внимавайте какво приказвате. Явно и вие сте от руската пета колона, както г-н Андрей. Издадохте се. Като толкова ви харесва Русия, прав ви път… На нас ни харесва да я гледаме отдалече! Днес който много посещава Москва става съмнителен…