Руският министър на просветата е против задължителните уроци по православие в училище


А. ФурсенкоИзточник: Маранафа

Руският министър на просветата Андрей Фурсенко заяви, че продължава да е против задължителното преподаване на предмета "Основи на православната култура" в руските училища.

"Виждаме опасност в този подход. И я посочваме, в това число и на ръководителите на регионалното образование", заяви министърът в интервю, дадено на вестник "Ведомости", коментирайки задължителното изучаване на новия предмет в училищата на Владимирска и Белгородска област. "Проблемът е, че днес все още липсват общопризнати учебници, по които да се преподава, особено в началните класове, както и квалифицирани преподаватели", каза той и добави, че според него не е правилно в ролята на учители да се изявяват свещенослужители.

"Ние трябва да създадем условия, при които мирогледът на децата да се формира свободно, без натиск отвън", заяви Фурсенко. Заедно с това той посочи, че няма правото да променя избора на задължителните предмети в руските региони – това могат да направят само регионалните законодателни събрания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...