Синодът на РПЦ: да се уреди въпросът за статута на КосовоИзточник:
РИА новости

МОСКВА, 11 април, 2006. В първото си за тази година заседание Светият Синод на РПЦ се обяви в подкрепа на регулиране на статута на Косово и Метохия с оглед на интересите на живеещите там сърби.

Синодът постанови, че: „РПЦ потвърждава неизменната си подкрепа спрямо Сръбската Православна Църква и единоверния сръбски народ в опитите за справедливо регулиране на статута на Косово и Метохия и зачитане законните интереси на всички жители от този край, както и на бежанците, които са били принудени да го напуснат”.

Иерарсите на РПЦ също така подкрепиха призива към помирение между жителите на Косово и Метохия, отправен от Сръбския патриарх Павле и Архиерейския събор на Сръбската Православна Църква.

Както става ясно от документите на Синода, по време на заседанието са се обсъждали проблемите от състоялата се преди месец в Москва визита на делегацията на Сръбската Православна Църква, която изразила безпокойството си относно предстоящите преговори за статута на Косово и Метохия.

Превод: Стояна Стоева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...