Сто хиляди британци искат да анулират кръщението си


Около 100 хиляди жители на Обединеното кралство са свалили от Интернет "сертификат за анулиране на кръщението" – документ, анулиращ извършения в детските им години християнски обред, съобщава AFP.

Инициативата на издаването и продажбата на тези сертификати принадлежи на Националното секуларистко общество, което по-рано спонсорираше атеистичната кампания, включваща окачване на плакати с надпис "няма Бог – радвайте се на живота" върху лондонските автобуси. Всички желаещи да се откажат от кръщението могат да свалят сертификата от сайта на организацията или да купят негов печатен вариант, съобщи президентът на НСО Хари Сандърсън.

Първият, който изказа такова желание, бе 58-годишният лондончанин Джон Хънт. Той се обърна към официалните лица на Англиканската църква с искане кръщението му да се признае за невалидно, понеже се е състояло, когато той бил на пет месеца и не можел да решава самостоятелно. В църковната канцелария му препоръчаха да публикува обява за своя отказ в „Лондон Газет“, която е официален орган на британското правителство. Хънт така и направи. Днес той има много последователи.

Друг атеист, 66-годишният Майкъл Евънс, заяви, че кръщаването му в младенческа възраст било „насилие“ и нарушаване на правата му. В отговор представителите на Англиканската църква посъветваха Евънс да се обърне към Европейския съд по правата на човека.

Участниците в кампанията искат заличаване на имената им от църковните книги. Въпреки това представител на Англиканската църква заяви, че книгите не подлежат на редактиране, а "отказът от кръщението е въпрос на лични взаимоотношения между човека и Бога".

Подобни случаи са известни и в други европейски страни. През 2002 г. италианският Съюз на рационалистите и агностиците получи от съда правото да оформя юридически отказите от кръщение. На сайта на организацията може да се намери специален формуляр за това. Както твърди секретарят на Съюза Рафаеле Каркано, през последните 4 години този документ е бил свален 60 000 пъти, като всеки месец бройката стига до 2000.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...