Центърът за православни изследвания „Св. Андрей”, Детройт, организира семинар за англикански клирици


Източник: Religion News Service

„Вярата на нашите отци” ще бъде една възможност да обясним кои сме ние православните на нашите англикански братя и да им покажем нашата любов и съпричастност във време на изпитания за тях”, каза архиепископ Натанаил, визирайки доктриналните разделения вътре в Епископалната църква и Англиканската църква на Канада и сред църквите-членове на световната англиканска общност.

В отговор на многобройни запитвания Центърът за православни изследвания „Св. Андрей” в Детройт, САЩ, ще проведе на 29-30 януари семинар, озаглавен „Вярата на нашите отци: Семинар за православието за англикани”, за клирици от Епископалната църква в САЩ, Англиканската църква на Канада и други църкви от световната англиканска общност.

Макар че семинарът е предназначен за англиканските клирици, той ще бъде открит също и за миряните англикани, а също и за клирици и миряни от други християнски изповедания.

Семинарът има образователна цел според Негово Високопреосвещенство Натанаил, архиепископ Детройтски и на Румънската епископия на Православната църква в Америка и основател и председател на центъра „Св. Андрей”.

„Вярата на нашите отци” ще бъде една възможност да обясним кои сме ние православните на нашите англикански братя и да им покажем нашата любов и съпричастност във време на изпитания за тях”, каза архиепископ Натанаил, визирайки доктриналните разделения вътре в Епископалната църква и Англиканската църква на Канада и сред църквите-членове на световната англиканска общност. „Ние се надяваме православието да бъде онзи лек, който ще помогне за започването на един оздравителен процес”, каза той.

Заедно с архиепископ Натанаил общо девет основни лектора ще вземат участие в семинара. Те ще сравняват православното и англиканското богословие, литургия и църковен ред, а седем от тях, които са приели православието, след като са били англикани, ще говорят за своя личен път и ще предложат практически съвети за англиканските клирици, които се интересуват от православието.

Седем от лекторите са православни свещеници: д-р йеромонах Калиник Бърджър, Хърмитидж, Пенсилвания; отец Грегъри Матюз-Грийн, Линтикъм, Мериленд; отец Джеймз Стивън Фриймън, Оук Ридж, Тенеси; отец Уилям Олнхаузен, Сидърбърг, Уисконсин; отец Джон Паркър, Маунт Плезънт, Южна Каролина; отец Патрик Хенри Риърдън, Чикаго и отец Джон Рийвз, Стейт Колидж, Пенсилвания.

Деветият лектор, Фредерика Матюз-Грийн, съпруга на отец Матюз-Грийн и известна писателка, лектор и радиокоментатор в САЩ (www.frederica.com), е православен мирянин.

С изключение на архиепископ Натанаил, който е приел православието от римокатолицизъм, и отец Бърджър, който „се е родил православен”, всички участници са се обърнали към православието, след като са били членове на Епископалната църква.

Очаква се семинарът да привлече и други православни клирици, представители на повечето главни православни юрисдикции в Северна Америка, включително Негово Високопреосвещенство Йов, архиепископ Чикагски и на Средния Запад, от Православната църква в Америка (www.oca.org), както и други йерарси.

Семинарът ще започне в понеделник, 29 януари, от 17.00 ч., а вечерта на същия ден ще бъде отслужена вечерня в православния храм „Св. Рафаил Бруклински” в чест на Събора на вселенските учители и светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст.

За повече информация за семинара посетете www.orthodoxdetroit.com.

Центърът за православни изследвания „Св. Андрей” е създаден през 2001 г. Неговата мисия е да утвърждава православната християнска вяра със слово и пример чрез обучение, богослужение и добри дела. Той съществува, за да служи на православния клир и верните от Детройтска митрополия и за да бъде символ на единството на вярата.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...