Православие – праводействиеМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  – Вярно ли е, че след катастрофата сте повикали в къщата си поп, за да гони злите духове, а Любо е бил против?

  – Това са някакви градски легенди, но трябва да ви кажа, че моят съпруг помогна да се изгради параклис в двора на “Пирогов” и много се гордее с това. Той често посещава един свещеник и непрекъснато се радва на тези срещи. Говорят си, изповядва се… Той му е духовен наставник.

  – Вие набожна ли сте?

  – Аз съм вярваща, но не съм много религиозна, честно казано. Общо взето, българите сме така. Някои много парадират с набожност, но…

  http://www.bulpress.net/news/article/63958

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  След като разгледа Писмо, вх. № 771/9.Х.2009 г. на митрополита на Франция Емануил, директор на Бюрото на Православната църква за връзка с Европейския съюз, с покана за участие на един представител на БПЦ в VІІ-та академична консултация на диалога между православни и юдеи, Атина, 1 – 12 ноември т. г.

  Св. Синод РЕШИ:

  Няма възможност да бъде изпратен представител.

  ========

  Какво означава „няма възможност“? В цялата църква няма богослови или владици? Липсват средства? Антисемитизмът е станал официална доктрина на БПЦ? Къде е истината?

 3. Много е трудно да живееш и действаш като християнин в българска среда. Тук има овластена посредственост и огромна неблагодарност към делата на Бога и на хората. През комунизма християнската дейност беше иззета от Партията и Държавата и на Църквата беше забранявано да върши дори милосърдна дейност. От друга страна висшия клир за да запази институцията под претекст, че така пази вярата, което е спорно от прочита на реалните факти, беше компромисно настроена към властта и получаваше привилегии от управниците. Така социалната, политическата и интелектуалната сфера се дехристиянизира и чрез догматично налагания исторически материализъм у нас се насади грижа и ангажимент към материята. Днес се дават луди пари за материята на култа, а за подобряване на положението на хората никой не се грижи. И политиците ни са с много слаба религиозна култура. А БПЦ е неблагодарна за помощта къв Нея и властта й е част от политическа рационална машинация, която експлоатира „национализма“.

 4. Дон Кихоте,
  Тъй като съм ти любимец, ще ти кажа каква е истината според моите скромни анализи и известните ми факти БПЦ е на изключително ниско интелектуално и богословско равнище – тук нямам предвид цивилните богослови – в сравнение с примерите от историята и произведенията на чуждестранни християни. Освен това БПЦ е зависима от политиката на комунистите и представата за „национална идея“. Като е на ниско културно и познавателно мистико-ритуално ниво БПЦ отрича другото и „чуждото“, т.е. Разума, културата и ценза на хората, като се легитимира с духовност и благодат – две неща, които според омразната западна наука се дават и по рождение – направо от Бога. И тъй като духовността и благодатта се опитно непроверими, за разлика от произведенията на образованата способност на Разума да разбира доказателствено живота, то всеки идиот, който е зависим от интерпретацията на „националната“ идея и от комунистите може да стане владика с много ресурси в „системата на вярата“

 5. Ioan Jelkov каза:

  Поредния пример на имперско православие и безлюбовие.
  „В Париж беше открита Духовна семинария на Руската православна църква, която се явява първото руско духовно училище в Западна Европа“
  Ами академията Св. Сергий(Сан Серж) да не е на луната? Но тя не се контролира от Москва и не проповядва, че матушка Русь е пъпа на света. А това, че там са преподавали най-плодотворните православни богослови на 20-ти век за Иларионушка не е от значение. Интересно, защо във всички материали за откриването не се споменава някой от гостите да е бил от Сан Серж? Може да се каже , че руснаците откриха православното колело. А после били в общение със задграничната църква, да ама не.