Студенти по богословие дискутират “За или против аборта”Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Владислав каза:

  За някои сигурно звучи добре. Наистина заглавието е така типично „мирно“, неутрално… И под въпрос („или”?).
  Може да е добро за един форум ИЗВЪН православните среди- някъде, където трябва някой активно да бъде убеждаван в ужаса на злодеянието, наречено „аборт“. Там ще има, естествено, хора, които ще са „за“ аборта. Православните пък ще са „против“. Ще има диспут… Може някой да излезе убеден в православната позиция, или поне да се замисли. Но в уютната среда на университет, пълен с православни студенти, преподаватели по богословие и духовници – една „своя земя“, домашна обстановка – това е… доста „мекушава“ тема.
  Ако има някой, който се счита за православен християнин и все още си мисли, че съществуват някакви обстоятелства и възможности, когато отговорът на въпроса „за или против“ би могъл да бъде „за“… по-добре да спре да се заблуждава. Този човек не е православен- просто и ясно.
  Иска ми се по-често православните християни да излизаме с мн. по-силни теми и заглавия, като: „Невидимият кошмар“, „”Законното” убийство“, “ Канибализмът на фармацевтиката“, „Сеячи на смърт“, „За геноцида – с кръв и без“, „Сбъдват ли се плановете на Хитлер?“ и т.н.; които се врязват в съзнанието и в крайна сметка биват чути, стигат до адресата. До светския човек – обикновено затъпял от чалга, пропаганда на разврат, пошли реклами и други мозъчни промивки и настроен да си живее живота в сладките си грехове, защото никога не е видял алтернатива. (Освен ако не му я предложи някой мюсюлманин.)

 2. 100 каза:

  не винаги има директна връзка, нали.:-) Хубави предложения за теми и заклавия иначе – само дето не виждам някоя митрополия да е закачила такъв афиш последния месец. Ако някой знае за такава – да пише. Така във ВТУ няма да говорят за Румъния, а за Варна, примерно.

 3. dikovski каза:

  Примерът на румънския свещеник е показателен, но за да бъде реализиран се иска вяра и любов, нещо, което е в оскъдица, както сред християните, така и сред нехристияните. Ние българите сме свикнали да правим нещата по български. Искам да напомня, за нашумелите скандали около Руси Карапетков и опитите му да направи дом за деца сираци „Отче Матея“ преди няколко години. Винаги има възможност нещата да бъдат опорочени, а потърпевши ще бъдат децата и родителите. Много фондации са организирани да намерят на някого работно място и заплата, а на практика свършената работа е почти никаква или опира до отчитане по документация.
  Наред с дебатите по въпроса за аборта е добре теолозите от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ да помислят как да възпитат у себе си такъв дух като този който носи румънския свещеник отец Николае. Заявявам го най-отговорно! Защото в сферата на богословието влязоха и атеисти и неправославни. Последствията от това са за Църквата!

 4. victory каза:

  Тази дискусия „За или против аборта“е следвието ,причината е някъде назад във времето. А именно:“ Вярваш в БОГ ИСУС ХРИСТОС „Не вярваш. За вярващия човек този въпрос отдавна е загубил актуалността си .