Аз вече не съм атеист



Има една неписана поговорка, която гласи, че няма гений на тази земя, който да не е вярващ. И това наистина е така. Подобно на Клаус Кенет, йером. Серафим Роуз и др., неотдавна стана ясно на широката общественост, че в живота на световноизвестния клиничен психолог проф. Джордън Питърсън е настъпил пълен обрат.

Проф. Питърсън заяви, че вече не е атеист. Всички, които са запознати с неговата обществена дейност, знаят колко дълъг и труден път извървя той от атеизма до Бога. Това признание достигна до милиони негови последователи по света и докосна хиляди човешки сърца.

„Търсете смисленото, а не лесното и удобното. И не мразете враговете си. Вярно е, че те ще ви наговорят куп лъжи, но понякога ще ви кажат и неща, които приятелите ще премълчат. Съдбата, в известен смисъл, е срещу всички, а животът е изключително труден. Омраза ли искаме, или милост? Война ли искаме, или мир? Какво целим дълбоко в сърцето си? Вече не съм атеист и не съм материалист, защото не мисля, че светът е създаден от материя, но от това, което има значение. От Смисъл.“ Това са думи на проф. Джордън Питърсън, голяма част от тях изказани в контекста на неговото търсене на Истината и обръщането му към Бога и християнството.

В краткото видео долу сме се постарали да съберем и преведем, специално за българската аудитория, откъси от най-забележителните му изказвания, свързани с пътуването му към вярата.

Джордан Б. Питърсън (роден на 12 юни 1962 г.) е канадски клиничен психолог, писател и почетен професор в University of Toronto. Получава широко обществено внимание в края на 2010 г. заради възгледите си по културни и политически въпроси, често описвани като консервативни.

Роден и израснал в Албърта, Джордан Питърсън получава бакалавърска степен по политически науки и психология от University of Alberta и докторска степен по клинична психология от McGill University. Преподава и осъществява редица научни изследвания в Харвардския университет, а през 1998 г. се завръща в Канада, за да се присъедини към факултета по психология в University of Toronto.

През 1999 г. публикува първата си книга „Карти на смисъла: Архитектурата на вярата“, която става основа за много от следващите му лекции. Книгата проследява и анализира различните системи от вярвания като съчетава психология, митология, религия, литература, философия и невронаука.

През 2018 г. той преустановява клиничната и преподавателската си практика, и публикува втората си книга: „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“ (изд. на бълг. ез. „Гнездото“, 2019), превърнала се в бестселър в много държави.

През 2021 г. публикува третата си книга „Отвъд реда: още 12 правила за живота“.

Проф. Питърсън е описван като „най-влиятелния интелектуалец в западния свят“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...