Пенсионират патриарх Максим?


 
 

Монитор

Българският патриарх Максим може да бъде набързо пенсиониран. Това ще стане, ако се промени уставът на Българската православна църква, каквито предложения са направени, научи "Монитор". Подобни промени ще се лансират на църковния събор, който ще бъде открит на 14 май в Рилския манастир. Архиереите да се оттеглят като навършат определена възраст и вече не могат да изпълняват църковните си задължения, като ще бъдат замествани от по-младите в йерархията.

Ако промяната бъде одобрена и гласувана от участниците в събора, тогава висшите свещенослужители ще трябва да се оттеглят на уречената възраст, а с тях и дядо Максим.

В момента на много места в страната има възрастни архиереи, които трудно изпълняват задълженията си, а младите бездействат. Това навежда обаче на мисълта, че някои среди искат да се пенсионира и патриархът.

Наред с това предложение ще се обсъжда и разрастването на стопанската дейност на църквата, което се налага от промените в законите у нас през последните десетина години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Първият вариант на Екзархийския устав е предвиждал служение на екзарха за определен период, но това по-късно е отменено. Било „протестантщина“. А как да наречем фарса, когато напикаващи се обезумели старци продължават да измъчват себе си и Църквата? Как Руската и Римокатолическата църква имат ограничение за възрастта (75 г.), а Българската – не?

 2. Ангел Небесен каза:

  след толкова тежък, тежък, тежък, тежък, тежък и мъчителен път на духовно служение за благото на цял един народ, редно е човек да направи крачка встрани; но ние всички ще останем с най-топли чувства към изпълнения дълг към Бога на Негово Светейшество и ще се молим смирено Господ да му дарува още дълги години живот за да счупи рекорда на оня японец на 100 и не знам си колко години; така ще може хем да прослави БПЦ, хем ще стане един от малкото засвителсвали с годините си Божието благоволение на единствено истинната вяра.
  ––––––––
  Но сега изниква въпроса кой ще го смени на ветровития пост?; на руля на лайнера, който ще разбива ледовете на бездуховността и ще стопля с непрестанни молитви душите на богомолците.
  Един е Той, ЕДИН, името му е непроизносимо, светлина са неговите дела, меч са неговите думи, щит е неговата вяра……..живее в Шумен ; но аз не съм достоИн да го кажа дори…всички пречки това да стане, ще отдалечат православната вяра от органичната й връзка с народа ище способстват настанилата се материалност в хедонистичното ни общество да се разпространи до такава степен, че да загроби наШта нация. Да не бъде! Призовавам смирено цялото ангелско войнство в СВЕТИЯ НАШ СИНОД да не мъдрува…..а смело да сложи ПРЪТ в колелата на каляската на ширещото се зло, чрез избора на този свят човек.

  Амин!

 3. radotr каза:

  Ангел-е, приятелю, моите почитания, но имам притесния, че някакъв бяс има в теб. Повярвай ми, уважавам те, но всеки път като те чета, виждам някаква ужасна деструктивна сила в теб. Като че ли се бориш само да унищожаваш, а не да съзиждаш. Прощавай, но от мненията ти тук и във форума на Православие.бг лъха само това.
  Прости, но не мога да не ти го кажа.
  В Хриса брат, Радо.

 4. missi каза:

  И аз нищтата,възлагам големи надежди това мъдро предложение да се приеме и фарса да се ограничи ,поне до по-малки мащаби,ако не изцяло.Но,дълбоко ме съмнява,че някой сам ще си ритне столчето.Още повече,архиереите на преклонна възраст не са и малко….
  Знам ли,дано…

 5. Дон Кихот каза:

  Ларошфуко пише, че човек или е епископ, или е Еразъм. Е, аз съм предпочел да съм Еразъм и мисля, че не съм сбъркал.

 6. min4o каза:

  triabva da se obsadiat i zaplatite na sve6tenicite, 190 lv za vi6ist e tragi4no

 7. gaitan vejdu каза:

  Тези хора за Патрирах ли говорят
  или за хигиенистка с 25 годишен трудов стаж?!?

  хм

 8. Рътеп каза:

  ей Радо радваш ме 🙂

 9. Ангел Небесен каза:

  виж сега, ти още в нищо не си се осъмнил в абсолютно нищо, позволи ми да познавам човешката „психология“ по-добре от теб; не, не, знам какво ще кажеш, че вярваш и тн. и т.н. Постепенно, ако само го поискаш, разбира се, ще правиш разлика между бяс и деструктивност и неприемащия окови Дух.

  „…не казваме ли ние право, че Ти си самарянин, и в Тебе има бяс?“

  не те карам да мислиш като мен; а просто да размислиш в себе си, защото виждам че си умен човек, върху този пасаж.