Пенсионират патриарх Максим?Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Първият вариант на Екзархийския устав е предвиждал служение на екзарха за определен период, но това по-късно е отменено. Било „протестантщина“. А как да наречем фарса, когато напикаващи се обезумели старци продължават да измъчват себе си и Църквата? Как Руската и Римокатолическата църква имат ограничение за възрастта (75 г.), а Българската – не?

 2. Ангел Небесен каза:

  след толкова тежък, тежък, тежък, тежък, тежък и мъчителен път на духовно служение за благото на цял един народ, редно е човек да направи крачка встрани; но ние всички ще останем с най-топли чувства към изпълнения дълг към Бога на Негово Светейшество и ще се молим смирено Господ да му дарува още дълги години живот за да счупи рекорда на оня японец на 100 и не знам си колко години; така ще може хем да прослави БПЦ, хем ще стане един от малкото засвителсвали с годините си Божието благоволение на единствено истинната вяра.
  ––––––––
  Но сега изниква въпроса кой ще го смени на ветровития пост?; на руля на лайнера, който ще разбива ледовете на бездуховността и ще стопля с непрестанни молитви душите на богомолците.
  Един е Той, ЕДИН, името му е непроизносимо, светлина са неговите дела, меч са неговите думи, щит е неговата вяра……..живее в Шумен ; но аз не съм достоИн да го кажа дори…всички пречки това да стане, ще отдалечат православната вяра от органичната й връзка с народа ище способстват настанилата се материалност в хедонистичното ни общество да се разпространи до такава степен, че да загроби наШта нация. Да не бъде! Призовавам смирено цялото ангелско войнство в СВЕТИЯ НАШ СИНОД да не мъдрува…..а смело да сложи ПРЪТ в колелата на каляската на ширещото се зло, чрез избора на този свят човек.

  Амин!

 3. radotr каза:

  Ангел-е, приятелю, моите почитания, но имам притесния, че някакъв бяс има в теб. Повярвай ми, уважавам те, но всеки път като те чета, виждам някаква ужасна деструктивна сила в теб. Като че ли се бориш само да унищожаваш, а не да съзиждаш. Прощавай, но от мненията ти тук и във форума на Православие.бг лъха само това.
  Прости, но не мога да не ти го кажа.
  В Хриса брат, Радо.

 4. missi каза:

  И аз нищтата,възлагам големи надежди това мъдро предложение да се приеме и фарса да се ограничи ,поне до по-малки мащаби,ако не изцяло.Но,дълбоко ме съмнява,че някой сам ще си ритне столчето.Още повече,архиереите на преклонна възраст не са и малко….
  Знам ли,дано…

 5. Дон Кихот каза:

  Ларошфуко пише, че човек или е епископ, или е Еразъм. Е, аз съм предпочел да съм Еразъм и мисля, че не съм сбъркал.

 6. min4o каза:

  triabva da se obsadiat i zaplatite na sve6tenicite, 190 lv za vi6ist e tragi4no

 7. gaitan vejdu каза:

  Тези хора за Патрирах ли говорят
  или за хигиенистка с 25 годишен трудов стаж?!?

  хм

 8. Рътеп каза:

  ей Радо радваш ме 🙂

 9. Ангел Небесен каза:

  виж сега, ти още в нищо не си се осъмнил в абсолютно нищо, позволи ми да познавам човешката „психология“ по-добре от теб; не, не, знам какво ще кажеш, че вярваш и тн. и т.н. Постепенно, ако само го поискаш, разбира се, ще правиш разлика между бяс и деструктивност и неприемащия окови Дух.

  „…не казваме ли ние право, че Ти си самарянин, и в Тебе има бяс?“

  не те карам да мислиш като мен; а просто да размислиш в себе си, защото виждам че си умен човек, върху този пасаж.