Богослови, а сега накъде?Може да харесате още...

18 Отговори

 1. bogoslov каза:

  За съжаление, тази е горчивата истина, дай Боже някой от политиците да попадне на тази статия.

 2. о. Павел каза:

  Много добра статия, но владиците сайтове не четат и от миряни акъл не вземат.

 3. Гошо каза:

  Направило ми е впечатление, че в БПЦ не се цени образованието… Ако си само със семинария – никакъв проблем на 23 години да си вече иеромонах и игумен. Ако обаче имаш бакалавърска степен закъсваш, а ако си магистър или пък доктор – край, никакъв шанс за работа в системата на ПБЦ, освен ако не си със силни връзки, с вуйчо владика и т.н.

 4. о. Павел каза:

  Плевнелиев бил окултист и врач:

  „Регистрират с приятеля си Иван Тодоров фирмата „Ирис интернешенъл“. В първите месеци на 1991 г. наемат 3 квадратни метра на първия етаж в ГУМ и хората започват да се тълпят на опашка, за да научат какви са били в миналия си живот.“ (http://www.monitor.bg/article?id=306496).

 5. Стефан Чурешки каза:

  Не съм съгласен, че Държавата следва да се ангажира с каквито и да било въпроси на религията. БПЦ следва да бъде принудена да бъде християнска, дори и ако трябва да има обществена присъда над клирици, които според мен, макар че съм писал за репресиите над тях през комунизма не показват необходимите морални, интелектуални и нравствени качества да бъдат Христови служители. БПЦ следва да е наясно, че ако не е на нивото на българските изисквания за религиозна общност ние нужда от Нея нямаме и е редно да си поискаме от Нея приносите, които сме дали за нейното утвърждаване. И аз съм чувал като автора на статията, че колкото си по-образован толкова по -малко имаш шанс в системата на БПЦ – факт, който показва, че това което наричаме Църква се ръководи от едни безчестни некадърни малоумни мързеливци, които лежат на международна подкрепа и връзки с политическата и икономическата власт в България Прав е автора , като казва че финансирането на материални обекти не помага на богословието и хората

 6. Иван Николов каза:

  Гошо,впечатлението ти за подхода на отговорните другари в БПЦ по въпроса е абсолютно вярно и такова то ще си остане и занапред! На сегашните митрополити вярващи и начетени глави да им се въртят наоколо, НЕ ИМ ТРЯБВА!! Много знаят и много главоболия създават, а за далавери пък такива не ги търси… Е-е,защо са им тогава ??! Затова и правилно си забелязал подхода към подобни е само един – Далеч от църквата!! Тя си е наша и…място в нея за такива като вас няма!

 7. Стефан Чурешки каза:

  Когато се говори за представителите на кое да е съсловие у нас не бива да се генерализира. Между боословите, както навсякъде има велики хора, но има и редки л…, които не заслужават изобщо човек да се занимава с тях – като навсякъде. Проблемът е, че менталността на българите не отговаря на задачите, принципите и правилата на религиозното занятие и дейност. У нас има исторически материализъм, технократско и прагматично мислене, ориентация към модерността без религиозните й конотации и конспиративни норми на възнаграждение и реализация на хората, като се гледа кой каква позиция и на кой човек е верен, а не качествата му и показаните знания и положен труд, характерен за Европа и САЩ. Има много непроизводствени професии и занятия у нас, които получават престиж и добро възнаграждение, но религията и истината, което е крепило на религиозното възприятие по принцип не се ценят – у нас има култ към силата и към материята, характерен и за това правителство. И затова ни трябва истинска Църква

 8. вярващ каза:

  Никой от Вас май не е виждал послушник – богослов, смешна картинка.
  Ще Ви го опиша как изглежда, много горд от получените знания, не приемащ чуждо мнение, всезнаещ, не понасящ да изпълнява друга воля освен своята, защото е убеден, че знае повече от монаха, който има смирение, придобито в години послушание, такъв послушник не може да искара дори шест месеца в манастир и после му е виновен манастира, братята, владиката, всичко но в себеси вина не вижда.
  Жалка гледка.
  Описах себе си….

 9. вярващ каза:

  От послушник и монах може да стане богослов, но обратното е мноооого трудно, защото смирението няма как да се научи само от лекции и книги, без да се приложи на практика, затова богословите не са добри послушници и съответно монаси.

 10. о. Павел каза:

  Драги вярващ,

  Пишеш за „смирение, придобито в години послушание“. Смирение не се придобива, защото не е нито упражнение, нито навик. То е даденост на душата, облагородена от вярата.

 11. Искрен Несвободен каза:

  Истинската Вяра и Боговдъхновеност не създават герой и врагове. Истинската любов е само любов.
  Ако днешните богослови са склони да се придържат към фантазии и категоризации, това си е тяхна работа, живот и дело.

 12. вярващ каза:

  Много често се посочва Гърция за положителeн пример, но като чете човек коментарите на гръцкото духовенство за вярата на техния народ става ясно, че няма много разлика между тяхната вяра и нашата, освен разликата в свещенослужителите.
  Колеги богослови, спрете да гледате на БПЦ като място за правене на кариера, източник на доходи, работно място и предприятие където ще трупате трудов стаж, ако сте завършили богословие от любов към Христа то защо манастирите са празни и свещениците са на изчезване, а да няма няма достатъчно добри владици, старци и още куп други глупави доводи. Аман от нашата книжна любов към Христос.
  Добре че няма вероучение в училищата, тогава, мислейки си, че сме достойни проповедници със сигурност с тази наша лицемерна любов бихме отблъснали децата от Христа.
  Радвам се, че БПЦ не е на бюджетна издръжка, защото много недостойни хора щяха да се намърдат там, заради заплати, сега поне си личи, кой е готов да носи кръста на проповедник и кой не.

 13. gugi каза:

  От себе си ли съдите, когато смятате, че всички „богослови“ се стремят към кариера, г-н вярващ? Единственото, което искат някой от завършилите теология е да забравят за извращенията и позора, за ония тъмни дни когато са пребивавали в най-пагубнато място..“Джигера на мрака!“ Така бих нарекла с думите на мой любим литературен герой мястото в което хората са отивали с най-добри и почтени намереня да учат за Бога и вярата, а са се самоубивали скачайки от прозорците или са умирали при получаване на дипломата си. Може би защото усилията им са били оценени справедливо? Вие как мислите? Съжалявам че не послушах хората, които ме съветваха кракът ми да не стъпва там. Както и за времето, което загубих в тая зловеща, злокобна среда. А защо Вие си мислите, че някой е толкова луд, че да отиде доброволно да го затворят сред подобни хора, които са се учили на морал и християнска любов там в онова място.
  Единственото което искаме е да забравим господине… ада…

 14. вярващ каза:

  Драга „gugi“ усещам разочарованието Ви от срещата с лицемерието и лъжата и наистина съжалявам за това, което сте преживяли и Ви е наранило толкова много.
  Аз не съм служител на БПЦ и години наред не смея да направя тази крачка по същите съображения, страхувайки се дали ще издържа и няма да се пречупя в „Джигера на мрака“ както казвате Вие, но с това колебание показвам слаба вяра и нежелание да изляза от комфортното състояние на човек, който не е зависим ни от игумен, ни от владика и разни други персони, които много ни притесняват със странния си живот.
  В постовете си споделих разочарованието от себе си и тези, които приличат на мен в желанието и готовността да са част от БПЦ като нейни служители, но само ако пътя е лек и не се налага да се носят тежки кръстове т.е когато владиците станат светии, заплатите са достатъчно високи, обществото ни приема, въобще готови сме да служим на Христа, но ако се премахнат трудните етапи по пътя към него…

 15. вярващ каза:

  За мен най-трудно е да приема факта, че лукавия вече напада християните не само с хора, които са извън църквата, но и с такива, които имат владишки жезъл. Вярвам, че истински обичащия Христос няма да се пречупи от тези изкушения и ще запази омразата си само за лукавия а за човека ще остави любовта си, колкото и да е трудно това.

 16. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“вярващ“]
  Аз не съм служител на БПЦ и години наред не смея да направя тази крачка по същите съображения, страхувайки се дали ще издържа и няма да се пречупя в „Джигера на мрака“ ..[/quote]
  Не БПЦ наричам така господине. На всяка цена, и винаги ли трябва да ме клеветите? Дори, когато уж проявявате…съчувствие. Ето това е лицемерие!
  [quote name=“вярващ“] Вярвам, че истински обичащия Христос няма да се пречупи от тези изкушения и ще запази омразата си само за лукавия а за човека ще остави любовта си, колкото и да е трудно това.[/quote]
  Не се съмнявайте в това господине.

 17. sonquoo каза:

  Аз се питам пък кога БПЦ стана масонска ложа на Ралчев ? Докога хората трябва да се съобразяват с масонските ложи и Всемогъщия Дядо Николай със златен ролекс за 10 хилядарки.Защо Дядо Николай не помогне питам аз ?
  Щото държавата ни е КРИВОРАЗБРАНА ,а млади и науки хора стават духовници също така ……..не могат дапишат на българсски поп ще ми стана

 18. Стефан Чурешки каза:

  Всичко е въпрос на вяра – ако поповете и владиците бяха вярващи щяха да се откажат да бъдат религиозни и културни шарлатани, каквито са по същество, както се казва в обичаното от тях руско богословие, което ги крепи в името на византийско-славянския проект и щяха да върнат парите на хората, защото същността на БПЦ не се различава от тази на финансова пирамида и да отстъпят местата си на истински вярващи и обичащи Христа. Но така е , когато идеята за Бога е само витрина на истинската ни нечовешка същност движение към божественото, възвишеното и истинското няма. Жалко за надеждите и илюзиите на българите – просто Църквата не е това, което учи и говори.