Какво стана с мощите на свети Евтимий, Търновски патриарх?Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Отдавна е доказано, че тези „мощи“ не са на патриарх Евтимий и въобще не е сигурно, че е заточен в Бачково. Ако чакаме мощите да ни укрепят вярата, Господ да ни е на помощ.

 2. Georgi каза:

  Отец Кирил отново ни подари една прекрасна статия. Мощите на Св. Евтимий наистина са в Бачковския манастир! И наистина е странно че този факт е така малко известен. Обаче мощите са в склада от не повече от година. Преди това са били под св. Престол ,направили са ремонт в св. Олтар направили са св. Престол от злато а мощите са ги преместили в склада („Двери“ писа за това) . Зная, че отец игумена има намерение да изложи мощите на поклонение до „новия“ паметник на св. Евтимий, който е на западната страна на съборната църква. Нека молим Бога това да стане по скоро и да се намерят хора да помогнат да стане известен този факт ,така че да няма съмнение. Знаем какви легенди се водят за заточението на св. Евтимий и неговия гроб. Едва преди една година се появи информация в православните саитове за това че светите Мощи са в Бачково. Много хубаво, е че отец Кирил ни каза истината за „заточението на св. Евтимий и неговия гроб“. Хубаво е обаче тази истина да излезе пред обществото, пред народа ни. Все пак това не са измислици. Манастирското предание ,а и самото църковното предание е че св.патриарх Евтимий е свършил земните си дни в Успенския манастир на Божията Майка в село Бачково. Има много исторически документи са това. Във входа на манастира има такива „залепени“.

 3. Georgi каза:

  Преди време в Бачковския манастир са разбили мощохранилницата в храма. Останали са мощите които са били в долния рафт, другите са ги откраднали. Миналата есен откраднаха свети мощи от Рилския манастир. Трябва да се вземат мерки това да не стане с мощите на св. Евтимий. Аз имах тази велика Божия милост да се поклоня на св. Евтимий. От мощите наистина излиза голяма благодат. Та това е един от най- великите Български светци. Бог да ни е на помощ.

 4. toshev2006 каза:

  Данните за настоящата статия съм извлякъл от един устен доклад на доц.Владимир Балчев,служител в „Държавен архив“-гр.Пловдив,изнесен в ловдивската Семинария, и по устни сведения на монах Стилиян /ок.80г. старец/ от Бачковския манастир.

 5. Галин каза:

  В в приписка към една книга, писана и ползвана в Ловеч, пише – престави се патриарх Евтимий в Станимака в година…. . Станимака(Асеновград ) е на броени километри от Бачково и не е чудно, че ловчанлията ги е смесил. А и не е проблем ако патриархът се е упокоил в Станимака , да бъде погребан в Бачково. Друг е въпросът за автентичността на конкретните останки…. малкото артефакти, открити при разкопаването на гроба – къде са? Включая и плочка с името на Евтимии, която уж била открита вътре? Или всичко е затрито и хвърлено я в мазе, я на боклук със завидната наша мърлящина….