Първата служба на новия владика – на Сирни заговезни


Източник: Дарик радио

Името на новоизбрания пловдивски владика Николай ще се споменава от днес по време на литургиите във всички църкви в епархията, въпреки че церемонията по въдворяването му на митрополитския престол ще бъде на Сирни Заговезни, съобщиха пред Дарик пловдивски свещеници. 38-годишният Николай, който е най-младият владика, за пръв път ще участва на заседание на Светия синод тази сутрин в качеството си на глава на най-голямата българска епархия.

С 12 гласа /от общо 14/ вчера синодът предпочете досегашния Знеполски епископ и викарий на патриарх Максим пред съперника му Теодосий, който няма висше образование и по Устава на Българската православна църква не може да заема поста.

Първата служба на митрополит Николай в Пловдив най-вероятно ще бъде тази неделя, която е Ден за прошка и последният ден преди Великденския пост, научи Дарик. Предишния ден той ще бъде посрещнат от свещеници на границите на епархията на магистрала “Тракия”, а литийното шествие преди херотонията – церемонията по въдворяването му като владика, ще тръгне от площад “Централен” към църквата “Света Богородица”.

В отношенията си с представителите на многобройните вероизповедания в Пловдив ще се придържам към апостолическия призив да живеем в любов със всички човеци, ще се отнасям и канонично, и дипломатично, каза новият митрополит. Той отрече обвиненията на председателя на Комисията по вероизповеданията проф. Иван Желев, че по време на посещението на покойния папа Йоан Павел Втори се е опитал да организира протести срещу визитата му, информира Дарик радио.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...