Православието през погледа на южноамериканецМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. skitnik каза:

  Статията ме остави с раздвоени чуства.От една страна наистина е тъжно това съперничество между различните „църкви“ на Едната Свята Съборна и Апостолска Църква.Мисля,че в много отношения сме забравили какво е ДА СМЕ ЕДНО ТЯЛО.Жалък е и православният ни национализъм.
  Но от друга – това да търсиш истината въпреки недостатъците на носителите и да не се отказваш въпреки всичко.Впечатлиме и това,че този свещеник не се „издържа от енорията“,а работи.Откъде идва забраната свщениците да работят за да се издържат?Не е ли по „нормално“ да работят вместо да разчитат на треби и на продажба на свещи, а и така да бъдат по близо до сърцата на своите енориаши?

 2. p_stefanos каза:

  „Така че ние, православните чилийци, южноамериканците, не сме плод на мисионерски труд, а на своебразно „самомисионерство“.“
  Че то и с православните българи е така!

 3. Дон Кихот каза:

  „Откъде идва забраната свщениците да работят за да се издържат?“ От Византия, където са съставени каноните. Но ние за добро или зло не живеем в стерилната атмосфера на ромейската империя, където православието е единствената разрешена религия, а трябва да се борим буквално за оцеляването си в тези последни времена. Преди е било лесно; сега е непосилно.

  ………………………………………

  http://archiman.livejournal.com/