Ще стане ли автокефална Украинската църква?Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Lidia Ilinova каза:

  Този термин, наречен „етнофилетизъм“, е изкован през 19 век по повод обявяването на независимост на Българската църква на 3 април 1870 г., след като еп. Иларион Макариополски не поменал на литургията Вселенския патриарх.

  И от тогава не са престанали да спекулират с него само защото Божия народ в границите на една териториална географска цялост иска с една уста и с едно сърце да слави Господа.

  Диоцезоманията, както наричам желанието на големите църкви-кириарси да бъдат по-често поменавани предстоятелите им, да раздават миро и да ръкополагат епископи, пречи на идентичността на националните църкви. Евхаристийното общение между малките поместни църкви е онтологичната връзка и изразител на вселенскостта на Църквата. Защо руските висши йерарси не приемат общение в Евхаристията като залог за православно единство, а имат имперски интереси на духовното поприще?

  Време е за Всеправославен събор, защото тази тема каксае не само УкрПЦ, но и МакПЦ, АмерПЦ, ПЦ в Молдова.

 2. ieromonah Ioan каза:

  Отново една болна статия на болни глави. Ако не споменаваш “ Великаго Господина Нашего…“ то тогава си еретик, разколник, даже авторът казва, че такива не искат Царството Божие. Безумие! Признаването на авторитет по-голям от местния епископ е всъщност ерес. Патриарха е преседател на събранието на епископите, но не е техен началник. Руснаците боледуват силно от своите феодални болести, но по-лошото е , че заразяват с тях цялото тяло на Църквата Христова.

 3. p_stefanos каза:

  Проблемът на Римскатацърква е прекалената централизация, а на Източната – прекалената етнизация.
  Католиците през последните десетилетия изпращат клирици да служат извън родината им, с цел да се избягва етнизация.
  За съжаление и по този въпрос ние сме начело в глупостта и никой до сега не е повторил нашия пример – да получиш църковна автокефалия от султана!!!
  Ако етнизацията се изчерпваше само с национално обособяване нямаше да е толкова голяма беда. Но за жалост най-често води до етническо противопоставяне!
  Автокефалията на древните църкви е на териториален признак, а на късните – на етнически. Че даже и политически. Това е голямата беда. А това вече разрушава самата идея за Църква.
  Нима в универсалната църква има някаква пречка да се служи на националния език?!
  Самата идея за едно тяло с много глави, която се съдаржа в термина „автокефалия“, избива малко на уродство.
  На етническата раздробеност на православните съответства конфесионалната раздробеност при протестантите.