Наклонената вяраМоже да харесате още...

37 Отговори

 1. Чалгаристанджия каза:

  Много интересно изложение. По-подходящо от Чалгария ми се струва обаче определението Чалгаристан.
  Османската çalgı, са византийски кючеци, взаимствани от персийски танци сега избуява там, където е от столетия. В БЮРМ: Чалгија, в Сърбия: Турбофолк, в Румъния: Manele, в Гърция: Laïkó. Огледалото на изтока -ориент. Чалгаджиите са хора музикално неграмотни, без никакво музикално или др. образование.
  Чалгаджията не е способен да чете музикални ноти, той може да свири по памет.
  Къде е връзката на всичко това с религията ли? Докато в ориента се развива чалгата и не влиза, слава Богу, в църквата, в оксидента църквата стимулира музикантите, които създават впечатляваща класическа музика, предназначена за църквата. Приликата между политиците и чалгаджиите е ниската грамотност. Те не проявяват интерес към четене и образование, те се съпротивляват и на Християнството, като религия на писанието, на четенето.

 2. Авторът изглежда си има основания за да напише тази статия и да изложи мнението си. Той има това право, а освен това фондацията му върши много за християнството. Но има някои неща, които ме притесняват, според моите възгледи. На първо място рокендролът, който е завладял света е много по-гнусен, ниско грамотен и нихилиращ човека от чалгата. Съгласен съм с тезата на автора, че чалгата е разработка на овластени среди в определена цел – според мен национален противник на западната музика и траен фактор на балканско сътрудничество и българска идентичност. Но рокът е по-ужасен и в определени моменти открито сатанински с „посланията си“. Проблемът на българите е че от 1878 година насетне в страната след революция с външна намеса на власт в обществото и държавата идват неграмотници – първо национал-революционерите, после комунистите, после демократите. Те са народни хора в противовес на ненародните – Църква, елит, чорбаджийство. Те са герои на силата и на въоръжената борба и са модерни.

 3. Тази неграмотност е овластена и по мистични конспиративни съображения първо в името на Велика България, после в името на победата на световния пролетариат, после в името на пазарната икономика и на демокрацията, схващани като власт на народа, чийто представител е читалищния деятел от село с техникум, който е прогресивен и модерен, т.е. цялото послание на нацията и Църквата до 1878 година е заменено от модернизация и нови прогресивни идеи със социално-икономическа насоченост. Тази модернизация е кодът на съществуване на Държавата, като всичко остаряло се унищожава безмилостно в името на Велика България и светлото бъдеще на комунистите. Този неграмотен типаж, който управлява България в течение на 130 години е човек на подражанието – националистите на гръцкия национализъм, комунистите на съветските другари, демократите на европейския Запад, те. не са автентични. Затова тук има „национална“ простотия, напомпана с грандомания и разбира се една „Църква“, която е народна и прогресивна.

 4. И разбира се в страната има двоен стандарт в идеологията на обществото. От една страна се настоява че сме старинен народ с традиционна култура и ценности, от друга страна се въвеждат непрестанно нови измерения на битието ни, като техните представители са целево лансирани и щедро платени както и преди и след 1944 г., така и след 1989 г. Този двоен стандарт, който легитимира държавността на принципите на историческото право, традицията и фактите от историята, а въвежда небългарски и нови моди в живота на населението е характерен и за БПЦ. В много отношения БПЦ прилича на БКП, с оглед нашия опит от новото време. БПЦ както БКП твърди, че е народна, а се ръководи от външни фактори. БПЦ както и БКП твръди, че най-важното за нея са идеята и идеалът, а всъщност прави търговски, материални и рацоинални комбинации , като висшето ръководство на двете основни феноменални формации в модерността живее луксозно за сметка на обикновения човек. И БПЦ и БКП смучат Държавата без да си плащат и т.н.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Уникално – видеоклип на проповед на мъченика о. Александър Мен – http://www.logosinstitute.org/LogosReviewEight/IntroAlexMen.html

 6. Лъчо каза:

  Още и още плодове ще берем от посятото след 09.09.1945г.! Няма какво толкова да се чудите, духът от бутилката е изпуснат! Българите са нещастен народ и всичките им опити да намерят загубеното щастие извън Бога и православието ще им носят нови и нови падения и страдания!

 7. Михаил ...... каза:

  Благодаря на автора за шамара, аз лично се нуждаех от него. Искрено благодаря! Наклонената вяра е без съмнение най-добрата статия-очерк, която съм чел на страниците на православие.бг. Дълбоко съм впечатлен и отново благодаря!

 8. Невероятен текст! Дълбочина на анализа, изпипана „словесност“, автентично изживяване. Най-доброто, което съм чел за чалгата, най-силната критика за хала на църквата . Струва си да ровиш всеки ден в нет-а, дори и само за да намираш веднъж на няколко месеца нещо подобно.

  Искрени възхищения и поздрави за Пламен! Благодаря!

 9. Иванка Стефанова каза:

  😡 😡 😡 Поклонници на чалгата ни управляват – от президент до чистачката в президентството…затова и държавата ни е чалгаджийска…Рибата се вмирисва от главата, е казал мъдрият НЯКОГА народ, който сега е избезумял от чалга…Тя му й пийнала соса и акъла! Поздравления за прекрасната стаития, дано повече хора я прочетат, и дори такива, с промити мозъци от чалгата, да се вразумят

 10. петър илиев каза:

  Браво,отдавна не бях чел нещо толкова смислено…

 11. Червената каза:

  Аз не се чувствам така запленена от текста, даже напратив изпитах пълна досада. Пълно е с клишета и високопарни „размисли“.

 12. ivan simeonov каза:

  Г-н Сивов,
  във Вашите статии много харесвам тънкия хумор и иронията също. Често се смея на глас.
  Любезни поздрави,
  Иван Симеонов

 13. ivan ivanov ivanov каза:

  Чалгата не възникна след комунизма,тя пъплеше години по-рано по бит пазарите.Основен източник на разпространение беше битака в димитровград.Като добавка към закупени авточасти и модни дрешка , в рамките на седмица стваше хит на селските сбирки, безкрайните карета белот, кварталните и ученически запои , рожденни дни , изпращания и сватби. В някои райони до сръбската граница тя беше всеки ден на гости от малкия екран, а в дефилето направо у дома си. Основната и функция на тази войнстваща пошлост и нихилизъм бе да смаже всяко чувство за съвест и ценности.Всеки нормален човек би изпитвал не само духовно , но и чисто физическо отвращение от мутрата и другите цинични герои на новото време.За да ви накарат да се възхищавате на тези нови герои, за да добият парите им признание,бе нужно тотално размазване на всякакви ценностни ориентири и точно това им осигури чалгата. Вместо нормалното обществено презрение, тя ги дари с преклонение,овации и така желаното от всеки комплексар признание.

 14. Иван Георгиев каза:

  Поздравления г-н Сивов!
  Моите искрени почитания. Това не е първата Ваша публикация от която съм възхитен.

  Благодаря Ви!

 15. Ivan Nikolov каза:

  Забележителна статия!! В началото точна и конкретна-Борисов в Перник каза това,Димитров в Бургас онова,цитат от фейсбук -Георгиева, от про и анти -Ибришимов и така до.. чалга-религиозноста ,където имената изведнъж изчезват.Кои са тези които“клиширано празно говорят елейни словца“? Кой е този дето“с едната ръка се заканва на масоните,а с другата ги благославя? Кои са тези „байрактари“които „не живеят Оногова“ но „призовават останалите“.Кои превръщат“църковния живот в „спектакли“ Няма дори и едно име от тези „мнозина“дето „ни пробутват сбърканата православност“ ! И вълка сит-и агнето цяло,
  гласи поговорката! И глада на читателите за правда заситен -и клирът цял! Не знае ли автора поне едно име или услужливо ги пропуска?! Сам отговаря в текста:“Тези неща някак си биват услужливо отново пропуснати.Защото нямат потенциал за..чалга.“С конкретни имена статията е наистина много сериозна, но така написана е това, за което сам той я определя.Благодаря му за откровеността!

 16. иподякон Алексий каза:

  [quote name=“Siluan“]В началото точна и конкретна-Борисов в Перник каза това,Димитров в Бургас … Няма дори и едно име от тези „мнозина“дето „ни пробутват сбърканата православност“ ! [/quote]
  Бате Бойко и Божидар Димитров са медийни звезди от поне 10 години. А относно Църковните първенци самият свети цар Константин съветва да не се правят народно достояние греховете им за да не се развращава народа… Но по-голям разврат от това едва ли е възможен?! В това число в България се правят толкова аборти, колкото и деца се раждат, т.е. няколко десетки хиляди убийства на година!? Няколко десетки хиляди пълноценни мъже и жени лишени от живот преди да са го вдишали! Грях е също и инвитро оплождането. За сурогатството не съм сигурен, но то не е проява на смирение и търпение!? За щастие всички убити преждевремменно деца са под закрилата на Божията майка, а техните майки ги чака много сериозен изпит пред Бога, за който трябва да се подготвят сериозно. Но няма кой да им го каже?!

 17. Dariya Zaharieva каза:

  Статията е много хубава. Но не мога да се съглася с всичко в нея. Може и да прозвучи скандално, обаче, предпочитам управляващите, независимо дали са чалгаджии или не да имат някакво добро отношение към вярата. Поне да не пречат съзнателно. Представи си какво щеше да излезе, ако с големия си шумен ентусиазъм пречаха…

 18. Немутра каза:

  DODO, ако „мутрата“ се окаже, че не е мутра иНИКОГА НЕ Е БИЛ, а душеведите си търсят някой по-объркан и побъркан, за да го изкарат злото от фантазиите си, ако топ-поп спасителите са играчи фантазьори, тогава какво, кой е зле? Хитър съм, себе си не изобличавам. Разбира се, че съм искал да се възползвам от другите, но не и да ги използвам! На кого да имам доверие? Какво очаквате от мен, аз съм зле, а вие, ако сте добре помогнeте ми, или какво? Откъде да почерпя личен пример? За мен, това беше задължителното обучение по живот, а за вас?

 19. Немутра каза:

  Когато си очи в очи с конспирацията на превъзпитанието, поради липса на опит и спокойствие може от сърце да наговориш глупости с цел да провокираш, или просто си откачил и не осъзнаваш какво вършиш или и двете, тогава мога само да кажа за последно, простете ми! Ще се оправдая, и не желая да съм част от аналитико мистичната ви игра. Докато си играете игричките на телефонни номера и разни брамбъзъци възпитателни и използвателни!

 20. Немутра каза:

  Нека Душеведите да отговорят, дали е възможно да обичаш, без да уважаваш? Хубав въпрос за всеки, де се зове православаен. Едно е „чувството“ да изобличаваш другите, съвсем друго е да изобличиш себе си. Добре, че изкуфях навреме, бих казал за себе си.

 21. Немутра каза:

  Да обичаш, но без да уважаваш е немислимо и означава, че удовлетворяваш собствената си глупост, неудовлетвореност и нереализираност. И никога не ми е харесвало да осъждам или да си играя играта, кой колко е зле. Занапред ще внимавам какво говоря, правя, как се изразявам, за да не подвежам другите, и за да бъда поне малко християнин с истински цели, реално изразени, без бягства и глупости.

 22. Немутра каза:

  Душеведите пазят ли приятелството? Щом е за превъзпитание, тогава всичко е позволено, нали така? Всеки, който не пее в позьорския хор на спасението е много зле! Нали така? Позирайте как си спасявате душата, така предлагате бягство от действителността и гуру спасение на цяла енория, това е моето мнение за вас и игричките ви! Опитах се да ви уважавам, нали така? Отречете го. Обаче ми омръзнаха игрите ви. И когато бях зле, кой от вас ми подаде ръка? Кажете? Научете ме на смирение, на любов, научете ме да бъда истински, вие имате претенции за съвършенство. Говоря с факти, не с аналитико мистична фантазия. Извинете ме, че не ме харесахте и не намерихте в мен нищо достойно за възхищение, не мога да очаквам помощ и вече го разбрах. Изобщо не недоволствам, бъдете истински поне веднъж и спрете с игричките, бих ви казал, аз не знаех какво е да си истински! Кажете ми как да бъда спокоен, когато се видим? Като вас и аз ви изобличавам в гръб, харесва ви нали?

 23. Теология ШУ каза:

  Другарю с ник „немутра“,

  Кажи кой си, какъв си, какъв ти е проблемът, може би ще можем да ти помогнем особено ако ние вече сме го преодоляли. Тези вопли без адрес само озадачават.

 24. Немутра каза:

  Наричате ме другарю. Наричайте ме както искате, това е ваша воля. Не забравяйте, че и аз съм човек като вас и може би съм търсил малко помощ, малко приятелство, и може би съм досаждал, за което наистина много съжалявам.Такъв е Божият промисъл за мен, което място е слабо, да бъде заздравено Душеведите биха ли признали какви глупости вършат, ако осъзнават какво правят. Аз върша глупости и не се бия в гърдите колко съм човек, и колко съм спасител шоумен с голяма фантазия. Чудно е как човек може да обича, без да уважава. Възможно ли е това? Съвременна интерпретация на съвършено прахославие ли ми предлагате, защо трябва да се съгласявам или да мълча? Не съм цвете и никога не съм бил, обаче не ми харесва да бъда злото от фантазиите на мойте „приятели“ Ако наистина са ми приятели или сме приятели само формално, без да си говорим истината защото съм зле?

 25. Траянка Георгиева каза:

  Господине Немутра, Вие очаквате от някакви душеведи, доколкото разбрах – възхищение и уважение, което не е възможно, след като не знаем кой сте. Абстрактно уважение би ли Ви свършило работа?
  ОТГОВАРЯМ ПО ПРИНЦИП НА ВЪПРОСА ВИ, МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК ДА ОБИЧА, БЕЗ ДА УВАЖАВА.
  Може. Господ ни обича такива, каквито сме, защото кой от нас заслужава уважение? Майката си обича детето, такова каквото е, и и е мило, каквото и да и е направило. Дори да я е предало и забравило.
  И ние като християни сме длъжни да обичаме ближния си нали?
  Друго не мога да Ви кажа, защото нищо не разбирам. Твърде многозначително пишете, без адресат и освен това анонимно.
  Ние не сме ясновидци.
  Надявам се да откриете човека, към когото имате въпроси и да го питате лично. Той може би ще е щастлив да Ви отговори. Може пък и да Ви уважава и да Ви се възхищава, въпреки, че аз лично не бих искала да ми се възхищават. Твърде задължаващо е и коства много усилия. Такава каквато съм, ако ме търпят – стига ми.

 26. до Траянка каза:

  Икуменизъм в действие –
  http://www.bogoslov.ru/text/1366365/index.html

 27. Траянка Георгиева каза:

  Много уважителен човек. Благ като мед и мек като памук. Не съм във възторг от чак пък такова „възпитание“. Така и не разбрах, защо вселенския патриарх толкова си пада по икуменизма? Ако може някой да обясни.

 28. естет каза:

  Много хубаво интервю за православното изкуство и не само за него – http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=81724

 29. Немутра каза:

  Никога не съм очаквал възхищение, не ми е и необходимо. Това, между мен и душеведите е стара работа, само дето не си говорим очи в очи. Ако душеведите признаят каква грешка са допуснали в превъзпитанието ми, ще им се понижи реномето. Не взимайте отношение за неща, който не знаете. Не е християнски да пиша глупости, но не издържах. Омръзна ми.

 30. Немутра каза:

  Когато трябваше Душеведите много ми помогнаха и съм благодарен за тази помощ. Спирам с глупостите, защото е свръх глупаво. Имате молитвите ми, макар и да са незначителни.

 31. Немутра каза:

  Станах душевад, май и преди съм бил такъв, без да го разбирам. Не ми беше леко и приятно, обаче толкова мога. Откачен съм и благодаря, че не ми обръщате внимание!

 32. Траянка Георгиева каза:

  Когато ни сеят като пшеница, трябва да търпим и МЪЛЧИМ.
  Каквото и да кажем си вредим, колкото повече ритаме – повече се заплитаме. Господ може да ни помогне, към него да викаме, от хората надежда няма, само резил и предателства. Така ли е наистина, или само си го мислим – ефекта е един и същ.
  С годините се убедих, че най-голямото мъжество е търпението. Преди много години, изпаднала в екзистенциална криза попитах една сляпа жена /от бомбардировките 44година/ кое е по добре – да го има човек, или изобщо да не се е раждал.
  – Щом се е родил, ще търпи, почти злобно отговори иначе благата и кротка жена.

 33. Немутра каза:

  Не желая да ви занимавам със себеси, но понеже вече го направих, ще направя последен коментар. Хората, които наричам душеведи, винаги са ми помагали, че не са ме харесали като неадекватен свръх разсеян…. е нормално и нямам право да търся вина в тях. И моята фантазия е голяма, та стана манджа убаво, удобно голема, и в голямата си част не съм прав в обвиненията, и прекаленията си. Обаче, не бях споделял с никого мислите и чувствата, и накрая мислие ме обърнаха. Сега, когато изкарах егойстичната си злоба и хитрост, видях колко е безсмислено да обвиняваш другите, за собствените си грешки. Най-лесно е да се оправдаеш! Както и правя. Като че ли, това беше единственият начин да видя колко съм сбъркан и изкуфял.

 34. Траянка Георгиева каза:

  „Като добиче станах пред Тебе Господи“, така е казвал св. Иван Рилски. Само който го е изпитал, знае какво е това.
  Толкова да си тормозен и безсилен, че единственото на което се надяваш е да не те пребият. Че някой нямало да те уважава, че никой не те има за човек, че усещаш колко страшно те мразят, хора които нито ти познаваш, нито те теб – това са дребни кахъри.
  Веднъж се карах с едни цигани. Люта кавга беше. Аз сама, а те цяла сюрия. И изведнъж една млада циганка ме стъписа, казвайки в изстъпление: – Аз, тебе съм те мразела, преди още да те познавам, преди да съм те видяла…
  При което, умирайки от смях, аз се оттеглих победена.
  Та мисълта ми е, че ако не стигнем състоянието, за което говори светеца доброволно – Бог си има начини да ни го достави. Болести, страшни мъки, падения…
  Научихме се на лъжи и гледаме на истината като на страшно посегателство върху достойнството си. Не трябва да убиваме вестоносеца на лошата вест. Той не е виновен.

 35. Немутра каза:

  Човек е това, което е. Изразено в променливо съотношение между добро и зло, знания, и характер. Обаче, ако съм прекерал живота си в бягство от действителността, когато потърся помощ ми бъде отговорено с подигравки и аналитико мистични характеристики по фантазия, прикрепени с интриги, игрички, и една две сериозни лъжи, тогава мога да забъркам такава каша, че просто да не знам какво правя. Още повече, ако имам някое мое си неосъществено желание. Истински и реални поздрави на всички християни в съвършенство!

 36. Немутра каза:

  С коментарите си , давам пример на провален живот и не истинска любов, и духовност. Никой не е застрахован, да не први грешки, не деля желанията си на осъществени и неосъществени! Това, което изживях беше някакъв шок и ужас за мен, докато „приятелите“ пируваха с мойте слабости, и повтаряха колко ме обичат.

 37. Траянка Георгиева каза:

  Почти всички в тази страна сме с провален живот. Много трудно се живее тук и когато човек е извън действителността, а още по-трудно, ако е в нея. Ако знае каква е тя и не може нищо да направи, защото е слаб и немощен. И защото никой не му вярва и не иска да го чуе.
  Остава ни само надеждата, че след страданието винаги идва нещо добро – знание, утешение, духовна мощ. Страданието е цената, която плащаме за да вървим напред.