Българската православна църква и комплексът на ЙонаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. refab каза:

  Като гледам, цитираният текст-повод за тезите на авторката, е от документ на БПЦ за религиозно образование.
  Няма да спра да повтарям, че единствения възможен принцип за религиозно образование в обществото е: начален период (прим. 1 година) Религиознание на финансовите грижи, общо казано, на държавата, а после, който ученик желае, продължава с Вероучение, финансирано от БПЦ, мюфтийството и т.н., под методичен контрол на МНЗ и контрол срещу екстремизъм.
  Освен това БПЦ трябва да се бори напр., за въвеждане на принцип в данъчната практика, според който всеки данъкоплатец да може да насочи по желание до 1 % от данъците си за БПЦ или други обществени структури, КАКТО Е В ИТАЛИЯ-0,8% от данъците може да се насочват към Католическата черква и други институции!
  Трябва да се разбере, че за да има минимум гарантиран обществен живец в БПЦ, трябва да се залага и на житейски реализъм и съответност, като контрапункт на неопределеността, на безметежната тинеста никаквост, нарушавана от изкривени и неподходящи напъни!

 2. Дон Кихот каза:

  Статията е вярна, но по-скоро бих го нарекъл „комплекс на щрауса“. Проблемът е, че манталитетът на висшата йерархия, която е монополизирала властта в Българската църква, отразява българската действителност преди и след 1989 г. Старите владици са масони, атеисти или тайни агенти; новите не са нищо друго, освен мутри в раса. България никога не е била нормална държава и Българската църква няма как да бъде нормална.

 3. Yasen каза:

  Супер статия, браво!
  Този изкуствен стил се възприема като „църковен“ модел и сред 90% от миряните в България. Те така разбират „християнския“ начин на изразяване и на всичко друго обикновено гледат враждебно. Мислят си, че имитацията на тоя стил е „вярност към светоотеческото предание“. Е, за светите отци той е естествен, в техните писания стои красиво, но днешната му имитация е смешна. Лошото е, че изкуствения израз говори за изкуствен светоглед. Не се адресират реални проблеми, липсва адекватно мислене, Православието се превръща просто в начин за бягство в някакъв свят на традиции, на идеализирана и имагинерна древност, в някакво фентъзи.
  Та не е проблем само на клира това, а болест на цялото ни общество.

 4. pavelpenev каза:

  Радвам се на смелостта на тази Жена. В момента сме в пустинята. Трябва да обикаляме 40 години за да умре всеки от „робското“ поколение. Едва тогава ще се радваме на благополучие, ще можем да изпълним служението си. Мина едно десетилетие… остават още три. Дръжте се!