Българска святост и българска безпаметностМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „Минали са 120 години“. Не, 131 години са минали от клането. С фразата „120 годин, тъмнини дълбоки“ започва поемата „Паисий“ на Вазов.
  .
  Пак повтарям, че според Евангелието и ранното християнство човек, който въстава срещу законната власт, не е и не може да е мъченик. Не смесвайте вяра в Бога и вяра в национализма. Това са съвсем различни понятия.

 2. Idiot каза:

  Може би е съвпадение това, че тази статия започва с Батак. А точно днес някаква си дама заедно с някакъв немец се изцепват най-нагло, че видите ли, баташко клане нямало. Мацката е българка. Колко ли яко трябва да е било промиването на мозъци за да тръгне да доказва, че баташко клане не било имало.

 3. Teodor каза:

  Дивен Бог во святих своих!
  Браво, Дария! Нека Бог все така те озарява с мисълта и вярното тълкуване на нашето българско мъченичество!
  Такива думи трябва да бъдат чути от повече българи и християни, защото най-добре показват светостта и вярата на българския дух!
  Бог да ти помага, Дария!

 4. Jessie каза:

  „Мъченик идва в българския език от гръцкото мартис“ … да бе, как не – а „космос“ идва от „космат мост“! Иначе – другото – става!

 5. saluti каза:

  джеси, нещо не си в час

 6. didki каза:

  Дария, поздравявам ви за текста, написан от сърце! Бог да ви помага!
  А Джеси е прав в коментара си – може би не е най-подходящо мястото – но е прав.

 7. Georgi каза:

  Сега ,когато дойде време Църквата да ги канонизира. Не е време за спор, мъченици ли са или не. Мен ако питате са мъченици.И то дивни. Затова и сърцето ми пее.
  А това , че които е въстанал срещу властта не може да бъде мъченик. Не го разбирам. Добре въстанал си срещу властта. Ама там са избили 90% от населението. Клали са деца,жени, старци и мъже, като за ги питали и принождавали да стават мохамедани. Е щом толкова хора са се сподобили с мъченицески венец, явно не е имало много хора ,които да се отказат от Христа в тоз свещен миг. И не мъченици са, ами велико мъченици.
  Които иска да се докосне до баташките мъченици и да види нека посети http://pravoslavie.domainbg.com/20/ и да прочете за тях. Сайта е старостилски, но какво е просветното дело в Бърлгария без тях.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!