Проект „Има защо“ стартира своята първа мотивационна работилница „Аз се харесвам – има защо!“



Знаете ли, че една от най-важните заповеди в християнството е „да обичаш ближния си като себе си“. „Като себе си“? Това значи, че за да можеш да обичаш друг човек, трябва да се научиш първо да обичаш себе си. Значи също, че ако не се харесваш, не обичаш себе си и не разбираш колко си ценен, трудно ще разбереш и ще почувстваш колко ценен е другият човек.

Можем ли да се научим да обичаме себе си? Какво изобщо значи това?

 

Екипът на проект „Има защо” организира виртуална работилница за младежи, с която стартира своята програма: работилницата „Аз се харесвам – има защо!”.

Проектът е отговор на тревожни тенденции в поведението на младежите в  тийнейджърска възраст в София и големите градове.  Често срещани проблеми като недостатъчното внимание, което се отделя на децата в семейството, агресивните нови  технологии, достъпната информация от всякакъв род, заместването на живото общуване с връзки през социалните мрежи, изолацията и др. са част от причините децата днес да растат емоционално нестабилни и да развиват както поведенчески проблеми, така и психични разстройства – от по-леки, като раздразнителност и дефицит на вниманието, до по-сериозни  психични разстройства като депресия, панически атаки,  хранителни разстройства, сексуални злоупотреби, агресия и други подобни. Занижен е интересът към преподаването в училището, занижено е и качеството на преподаване. В резултат на това децата са интелектуално вяли, неангажирани и слабо мотивирани да се грижат за себе си и за своето физическо и психическо развитие и вграждане в обществото. Проектът предлага интересни и информативни начини на общуване с децата по основни теми, свързани с тяхното съзряване и рискове на средата. Мотивиращи и образователни срещи с участието на специалисти и интересни личности, които да разкажат личен опит от справяне с проблемите, които ги тревожат.

Ниското самочувствие много често ни пречи да се харесваме, да сме спокойни със себе си. Но то не е нещо, с което се раждаме, а се придобива вследствие на грешни схващания и влияния, налагани модели и нереалистични очаквания към самите нас.

Ниското самочувствие и самооценка не са чужди на никого. Едва ли има човек, който не е преминавал през етапите на прекалена самокритичност и ниско мнение за себе си, своя потенциал, умения и външност. Важно е да знаеш, че това не е диагноза, а временно състояние, което можеш да преодолееш и надградиш!

Защо е важно да се харесваме? Някой ще каже – не е важно, излишна суета. Друг ще каже, че самовлюбените хора не стават за приятели, или че тези, които се харесват, обикновено не харесват другите. Всичко това може да е вярно. Но може и да не е вярно. Да проверим.

Целта на работилницата „Аз се харесвам – има защо!” е да ти помогне да видиш проблема от много страни, да чуеш, че несигурността е присъща и за много други хора като теб, но това не е непреодолимо. Ще се запиташ отново колко от твоите мнения за себе си са правилни; ще  се опиташ да намериш решение. В края на работилницата  ще имаш поставена цел, върху която да работиш и методи, които да ти помогнат. Има защо да се харесваш!

 

 

Специално участие в работилницата ще вземе певицата Ели Раданова. Тя е родена и израснала в град Силистра. От 4-годишна танцува класически и модерен балет, но, запленена от музиката, тя не спира да се развива в тази посока. Това ѝ носи многобройни награди в международни конкурси, а през 2009г. чрез зрителски вот, е избрана за една от финалистите в третото издание на „Music Idol“. По-късно става вокалист в предавания като „Bailando“ и „В неделя с…“.

През 2013 г. е избрана за главната роля на Рокси Харт в мюзикъла „Чикаго“, игран в Национален Музикален Театър. Ели го определя като нейна сбъдната мечта.

През 2017 г. става факт първият ѝ сингъл „Защото така“. Малко по-късно, заедно с композитора Michael P Rock, създават песента „Няма проблем“, а благодарение на De-Da Productions, Германия, в заснемането на видеото се включват танцьори и артисти от Австралия, Африка, Мексико, Япония, Франция и Германия. В средата на 2020 г., заедно с Момчетата от Орлов мост, реализират песента „Закъсняла душа“, написана и продуцирана от Венци Дреников.

Срещата ще се проведе на 21.02.2021г. от 11:00ч. на платформата Zoom.

Не се притеснявай, защото работилницата е свободна, анонимна и не изисква лична информация. 

Запиши се, като попълниш краткия въпросник по-долу, и ще получиш линк към срещата:

ВЪПРОСНИК

 

Модератори на срещата:

Мария Гюровска

Мария изучава Психология в Нов български университет и активно участва в дейностите на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското когнитивно развитие. Мария членува в неправителствена организация, посветена на гражданско обучение на ученици, както и на развитие на интересите и способностите им.

 

 

 

 

 

Росица Дреникова

Росица завършва Богословски факултет на Софийския университет през 2019 г.  със специалност Теология, профил педагогика. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. Известно време се занимава с преподаване на Вероучение. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

 

В срещата ще се включи и Лили Пирова, клиничен психолог, за да отговори на твоите въпроси.

Дейността ѝ е насочена към консултиране и оказване на психологическа подкрепа на деца и техните родители. Работи с деца (подрастващи) със суицидни намерения и реализирани опит(и) за самоубийство, хранителни разстройства, злоупотреба с психоактивни вещества, самоувреждащо  поведение – автоагресия. В по-зряла възраст – с клиенти, стремящи се към самоопознаване и самоусъвършенстване; двойки с репродуктивни проблеми; жени с предродилна и следродилна депресия; млади хора с понижена самооценка и затруднения в саморелизацията; бисексуални и хомоскесуални мъже и жени, които са под социален натиск.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...