Проект „Има защо“ представя мотивационна работилница „Моите емоции!“



Как се отразяват емоциите ни върху нас самите и върху околните? Могат ли отрицателните емоции да работят за нас? Винаги ли гневът е нещо лошо? Винаги ли е добре да мислим „положително“? До какво води потискането на гнева и неприятните чувства? Трябва ли винаги да сме откровени и да казваме какво ни кара да се чувстваме зле? Колко е важно да признаем и приемем нашите слабости?…

Работилницата ще се проведе онлайн на 28.03.2021 (неделя) от 11 часа на платформата Zoom.

Не се притеснявай, защото работилницата е свободна, анонимна и не изисква лична информация. 

Ако си на възраст между 14 и 19 години, запиши се, като попълниш краткия въпросник по-долу. До няколко дни след попълването на въпросника, ще получиш линк към срещата в Zoom.

ВЪПРОСНИК

За екипа на проект ИМА ЗАЩО целта на тази работилница е да помогне на деца в тийнейджърска възраст да дефинират причините за своите негативни емоции, за да могат да работят върху тях. Най-голямо внимание ще обърнем конкретно на гнева и справянето с него.

Гневът е усещане, агресията е поведение.

Възможни причини за появата на гняв могат да бъдат: сблъскването с неразбиране, несправедливост, чувство на онеправданост, неудовлетвореност. Тогава, когато искаме да имаме пълен контрол върху определена ситуация, върху развоя на събитията. Много често гневът е безсилие и отказ да разберем, че не можем да диктуваме и невинаги зависи от нас какво ще се случи, каква ще е реакцията на околните и какъв ще е резултатът.

Гневът е и най-често защитната реакция на нашия организъм, и заради това трябва да си позволим да го изпитваме, преди да е приел формата на агресия.

 

Ще поговорим за тези неща в нашата виртуална мотивационна работилница с всички вас и:

Крис Макаров – актьор, музикант, художник, човек, който оцветява живота на другите. Познат е  от филмите Пътят към Коста дел Маресме (Българска рапсодия)Пътуващо Кино, спектаклите Йоан – синът на гърма и Звездите на Венеция, множество влогове и проекти на дипломиращи се режисьори и приятели…

Крис: „След училище… Училището беше за мен едно чудно приключение, през което незнайно как, почти безболезнено, но в никакъв случай безшумно, преминах. Целият чар на безгрижния живот рязко се изпари след бала. Оттам насетне животът стана доста по-сложен и наситен на решения, чиито последствия имат реално значение. Абе, по-интересен, да речем. Имаше филми, представления… После нямаше филми и представления. Имаше свирене и концерти. После нямаше, но през цялото това време не загубих надеждата и оптимизма си.

Не кандидатствах в университет, понеже в дадения момент имах доста артистични проекти и не виждах смисъл от подобно образование, а и единственият университет в България, предлагащ една идея по-адекватно това, с което исках да се занимавам, не ме задоволяваше. В общи линии останах си с дипломата от ПГИИ. Засега.

Не знам дали има рецепта за вечно щастие и светъл мироглед, но ако има, за мен това е вярата ми в Бога и вярата ми в изкуството. В нито един момент от живота си не съм пренебрегвал заниманията си с изкуство във всичките му форми и това наистина ме движи напред. Прави ме по-качествен човек ежедневно. Вярвам, че творческите натури имат много силна нужда от артистична провокация и изява. Ако подобно нещо липсва, се стига до сериозно душевно затлачване и гнилоч.

В момент като днешния вярвам, че хората на изкуството имат възможност да творят дори повече от преди. Има време! Има казус! Има експресия! Какво повече е нужно?!

Та да, творете, споделяйте и се радвайте!“
Крис Макаров

И

Росица Дреникова – модератор

Росица завършва Богословски факултет на Софийския университет през 2019 г.  със специалност Теология, профил педагогика. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. Известно време се занимава с преподаване на Вероучение. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

 

 

Мария Гюровска – модератор

Мария изучава Психология в Нов български университет и активно участва в дейностите на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското когнитивно развитие. Мария членува в неправителствена организация, посветена на гражданско обучение на ученици, както и на развитие на интересите и способностите им.

 

 

Ралица Кръстева – участник

Ралица е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. със специалност „Българска филология“. В периода 1992-1993 г. работи като преподавател по френски език в гимназиален курс. През 1994 г. прави авторско предаване „Непознатият фолклор“ в телевизия „Мизия“ – първата частна телевизия в гр. Плевен. От 1996 до 1999 г. работи във в-к „Кеш“. Книжар с дългогодишен опит, от 2012 до началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ в София. Публикува авторски и преводни текстове в сп. „Свет“. Координатор е във Фондация „Покров Богородичен“ и редактор към сайта „Православие БГ“ и сп. „Свет“.

 

 

В срещата ще се включи и Лили Пирова, клиничен психолог, за да отговори на твоите въпроси.

Дейността й е насочена към консултиране и оказване на психологическа подкрепа на деца и техните родители. Работи с деца (подрастващи) със суицидни намерения и реализирани опит(и) за самоубийство, хранителни разстройства, злоупотреба с психоактивни вещества, самоувреждащо  поведение – автоагресия. В по-зряла възраст – с клиенти, стремящи се към самоопознаване и самоусъвършенстване; двойки с репродуктивни проблеми; жени с предродилна и следродилна депресия; млади хора с понижена самооценка и затруднения в саморелизацията; бисексуални и хомоскесуални мъже и жени, които са под социален натиск.

Събитието във Фейсбук можеш да последваш ТУК.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...