Мотивационни работилници ИМА ЗАЩО. Хранителните разстройства, емоциите и осъзнатостта: ВИДЕО



Младите хора днес търсят себе си и градят самочувствието си, лавирайки между наложените стереотипи и желанието да са различни. Потънали в социалните мрежи, с телефон в едната ръка и джънк фууд в другата, те все повече пребивават в един привидно съвършен свят на красиви хора с перфектни тела, безупречни прически и безметежен живот. След този свят на фалшив идеал, срещата в огледалото със себе си може да доведе до мрачни настроения и емоционални проблеми.

На този фон не е изненада, че хранителните разстройства се срещат все по-често сред тийнейджърите, като още по-тревожен е фактът, че те остават неразпознаваеми, дори за родителите им.

Ето защо важната тема за хранителните разстройства бе във фокуса на поредната среща от цикъла мотивационни работилници ИМА ЗАЩО. Модератор на събитието беше д-р Светлана Велкова – тя работи повече от 10 години като клиничен психолог в различни сфери – детско развитие, превенция на употребата на ПАВ и рехабилитация, групова работа с младежи и върхови преживявания. Участвала е в множество дългосрочни проекти и е водила различни обучителни семинари. В момента специализира и е в процес на сертификация в ТА (транзакционен анализ) като психотерапевт. Има докторска степен по Клинична психология с дисертация на тема: „Теоретични проблеми и експериментални подходи към изучаването на мистичните преживявания в психологията“. В момента работи като училищен психолог в Американския колеж.

По време на работилницата тийнейджърите се запознаха с видовете хранителни разстройства, техните симптоми, причини и начините за справяне. Научиха за връзката между емоциите и храненето, за важността на връзката със себе си и тази с близките им хора. Научиха как да говорят за проблемите си и как да разпознават симптомите на телата си.

Умеем ли контролираме емоциите си, да се храним осъзнато, да търсим удоволствието от храната, а не да механизираме процеса на хранене? Тези въпроси дискутираха участниците в работилницата и имаха възможността да чуят личната история на човек, преминал през такъв проблем. Те придобиха умения как да разпознаят проблема у другите и как най-правилно да подходят към тях.

Ето някои от най-важните изводи, които младите хора споделиха, че са направили за себе си:

Човек трябва сам да реши, че иска промяна. Ти можеш само да го подкрепяш.

Трябва да бъдем запознати с проблема, за да имаме адекватни реакции и да знаем как да помогнем.

Всеки се справя по различен начин. Да щадим чувствата на другите.

Да харесваме себе си, да намерим плюсовете в нашите различия.

Да не изпадаме в крайности и да се грижим за здравето си.

Ако имаме проблем – да намерим начин да го решим.

Вижте повече във видеото:

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...