Мотивационни работилници ИМА ЗАЩО. „Какво не знаеш, когато опитваш“: ВИДЕО



Липса на информация, бягство или зов за помощ…

Каква е причината едно дете да посегне към психоактивни вещества?

Колко е тънка границата между любопитството и зависимостта?

Как да реагираме в ролята на приятели и родители?

Отговори на тези и други сериозни въпроси относно проблемите с алкохола, леките и тежки наркотици в ученическата възраст обсъждаха участниците в първата мотивационна работилница на тема „Психоактивните вещества. Какво не знаеш, когато опитваш“, състояла се в ателие-книжарница „Къща за птици“. Работилницата се реализира по проект „Има защо“ – инициатива за общуване и подкрепа на юноши в ученическа възраст. Модератор на срещата беше д-р Светлана Велкова, клиничен психолог в различни сфери, доктор по клинична психология, училищен психолог в Американския колеж.

Младежите, участващи в работилницата, научиха за съществените разлики между употреба, злоупотреба и зависимост, запознаха се с рисковете на основните групи психоактивни вещества, ефектите и въздействието им. От своя страна, те споделиха ценни мнения за причините, подтиквали техни връстници да направят стъпка към употребата на психоактивни вещества. Като най-чести сред тях бяха изтъкнати: липса на информация, любопитство, бягство, търсене на илюзорно щастие, нужда от утеха, апел за помощ.

Защо го правиш?

С този въпрос биха се обърнали младите хора към познат, изкушен да опита. Като следващи стъпки за предпазване те изброиха необходимостта от повече информация и разговор със специалист.  Хората със зависимости не успяват да разберат пристрастяването си и причините за него, затова и изпитват сериозна трудност за преодоляването им. Осведомеността за въздействието, последиците и начините, по които бихме могли да помогнем на себе си или на близък, се оказаха от съществена важност за участниците в работилницата. Те споделиха, че се чувстват по-спокойни и по-запознати с проблема. Въпреки достъпната информация по темата, разговорът със специалист е бил особено ценен за тях.

Искрените им мнения и полезни напътствия за това как не бива да реагираме, ако разберем, че детето ни употребява психоактивни вещества, вижте във видеото:

На 21 октомври, в поредната среща от цикъла мотивационни работилници, д-р Светлана Велкова ще разгледа темата за хранителните разстройства и осъзнатото хранене.

Въпросът за хранителните разстройства е на пръв поглед не толкова обсъждан и може би дори не се смята за достатъчно сериозен проблем. В действителност обаче той е не само важен, но и такъв тип разстройства се срещат по-често, отколкото предполагаме и не бива да бъдат игнорирани. Познаването и разбирането им дава възможност да предпазим както нас самите, така и да бъдем в помощ на околните, тъй като хранителните нарушения са свързани пряко с нашето психическо и емоционално състояние. Добрата осведоменост би могла да ни помогне да разчетем собствените си хранителни навици, които често смятаме за нормални и естествени, но това невинаги е така.

Кои са видовете хранителни разстройства и причините за тях, какви са симптомите?

Как можем да се справим?

Какво знаем за емоционалното хранене и как ни вреди то?

Колко трудно е да се храним осъзнато?

Д-р Светлана Велкова работи повече от 10 години като клиничен психолог в различни сфери – детско развитие, превенция на употребата на ПАВ и рехабилитация, групова работа с младежи и върхови преживявания. Участвала е в различни дългосрочни проекти и е водила различни обучителни семинари. В момента специализира и е в процес на сертификация в ТА (транзакционен анализ) като психотерапевт. Има докторска степен по Клинична психология с дисертация на тема: „Теоретични проблеми и експериментални подходи към изучаването на мистичните преживявания в психологията“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...