За снишаването на планините и напълването на доловете



Проповед за Неделя преди Богоявление

Марк. 1:1-8

2 Тим. 4:5-8

 

Св. Йоан Кръстител, икона от началото на ХVІІІ в. Мелник, Зограф: Дионисий от Фурна

Йоан Кръстител призовава хората към покаяние. Той изпълнява пророчеството на Исаия: Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му”. Евангелист Лука продължава това пророчество: “Всеки дол ще се изпълни, и всяка планина и рътлина ще се снишат, кривините ще се изправят и неравните пътища ще станат гладки”(Лук. 3:5). Той дава и няколко примера как Йоан е снишавал планинитеи напълвал доловетена човешките сърца.

Когато Йоан вижда мнозина фарисеи и садукеи, че дохождат при него да се кръстят”, той им казва: Рожби ехиднини! кой ви подсказа да бягате от бъдещия гняв? Сторете, прочее, плод достоен за покаяние и не помисляйте да думате в себе си: наш отец е Авраам”(Мат. 3:7-9). Защото макар тези хора да идвали, увлечени от общия поток, те били уверени, че след като са потомци Авраамови, спасението им е сигурно. Ала Йоан ги поливал като със студена вода с жестокия си укор и искал от тях плодове на покаянието. Според Лука

Йоан е говорел така не само на фарисеите, но и изобщо на всички “човеци, които отиваха при него да ги кръсти”(Лук. 3:7). Защото гордостта и самоувереността са присъщи на хората дори от най-ниските обществени слоеве.

Тъй Йоан снишавал планините. Но и доловете” той бил винаги готов да напълни. Който идвал при него с истинско смирение и покаяние, задавал в отговор на суровия укор най-главния въпрос: “Какво да правим?” Йоан отговарял: “Който има две дрехи, нека даде ономува, който няма; и който има храна, нека прави същото”(Лук. 3:11). Ето един универсален съвет. Който и да си ти, постъпвай по този начин и няма да сгрешиш.

При Йоан идвали и специфични групи хора. Например митари. Това са хора, откупували от римската власт правото да събират данъци. Те веднага изплащали необходимата сума и след това я събирали от населението, като в тяхната спогодба с властите било ясно посочено колко пари могат да вземат за себе си. Но как да ги проследиш колко са събрали и колко са присвоили? В тази професия имало огромни възможности за неправедно забогатяне и тя предизвиквала омраза у народа. И все пак в отговор на въпроса им какво да правим?” Йоан не ги карал да зарежат тази работа като явно греховна. Той само казвал: “Не изисквайте нищо повече от това, що ви е определено”. Точно изпълнявайте спогодбата.

Идвали и воини. Воинът получава оръжие и правото да го използва. И тук също съблазънта да използваш оръжието си не за да браниш слабите, а за да ги ограбваш е голяма. Но и на воините Йоан не казва: хвърли оръжието и ще се спасиш. Професията на воина е необходима, но тя трябва да се изпълнява с чест: “Никого не притеснявайте, не клеветете, и задоволявайте се с вашите заплати”. Воинът в Православната църква е заобиколен от уважение. Има специално последование за освещаване на оръжието. Свещеникът се моли Господ да благослови това оръжие за защита на вдовиците и сираците, както и на Църквата Божия.

Ето такава е била работата с хора” на Йоан Кръстител. Горделивите той със сурови думи поставя на място. А на онези, които смирено питат, дава с радост спасителни съвети. Освен всичко друго, той ни учи да не отстъпваме нито един вид човешка дейност на врага. Всяка професия трябва да се стараем да преобразим с честен труд и с това да я отвоюваме за Господа Бога.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...