Проповед за празника на св. Антоний Велики



Днес нашата Църква чества Деня на свети Антоний Велики. По случай празника ще ви представим няколко поучителни случки от житието му.

***

Св. Антоний е роден през III век в египетската земя. Родителите му били благочестиви, но и богати хора, които след ранната си смърт, му оставили голямо наследство. Младият Антоний нямал особено желание да учи, но от дете ходел на църква. Веднъж в храма чул Христовите думи от Eвангелието, отправени към богатия младеж: „…ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене. (Мат. 19:21).

И ние много пъти сме чували тези слова, но не сме се впечатлили толкова много. А той ги чул само веднъж и нямал нужда да ги чува повторно. Веднага си казал: „Тези думи се отнасят за мен”. Точно за мен. И веднага след като излязъл от храма взел твърдото решение и тръгнал да го изпълнява: продал всичко наследено – 300 ниви, и раздал парите на бедните, и след като се погрижил за малката си сестричка, излязъл от градските порти и се отправил към пустинята. Дълги години живял там, повече от 85.

* * *

В Александрия имало мъдри хора, които четели много книги. Те чули за славата на светеца и не можели да проумеят как един неграмотен човек е успял да достигне до такова признание сред хората. За това те отишли при него в пустинята. Попитали го:

– Ние полагаме усилия да четем Платон, Аристотел и други мъдреци. Ти какви книги четеш?

– Аз – казал светията, – изучавам книгите, на които вие не обръщате внимание.

– И кои са тези книги?

– Това са Божиите книги, които са пред очите ни. Първата книга е слънцето, което осветява деня ни, топли ни и ни дарява с живот. „Велик си Господи и прекрасни са Твоите дела”. „Слава на Теб, Който ни показа светлината …” (и до днес науката не е казала последната си дума и продължава да изучава слънцето). Друга книга е луната и нейната смирена нощна светлина. Една от тези книги е и Земята, на която живеем. Друга книга е безкрайното море, реките, растенията, дърветата, животните, птиците, и всичко това от най-малкото до най-голямото. Велика книга е природата. Това са книгите, които чета и изучавам. И непрекъснато се удивлявам и си казвам: „Кой Бог е тъй велик, както Бог (наш)! Ти си Бог, Който прави чудеса ” (Пс. 76:14-15).

Учените останали удивени и си тръгнали замислени.

* * *
Славата на великия Антоний достигнала и до Константинопол. Самият император Константин Велики се заинтригувал и му изпратил писмо. Когато му занесли писмото в пустинята, неговите ученици си казали:

– Колко много императорът цени нашия учител!
А великия Антоний им казал:

– Учудвате се, че един земен император ми изпраща писмо? Чудете се, когато Царят на всичко и Господ на всички, пред Когото всички императори са нищо, ни изпрати писмо. А неговото писмо е Светото Писание. Нима не го четем със същия интерес?

Спомням си, че и аз, когато бях свещеник в армията и стоях на пост, видях войник, който четеше нещо и плачеше. Приближих се до него и го попитах какво чете. Оказа се, че беше получил писмо от майка си. Следователно, всички ние, когато получим писмо от любим човек, го четем и препрочитаме, и по същия начин св. Антоний ни казва, че трябва да възприемаме и да изпълняваме Светото Писание.

* * *
Св. Антоний водел война с лукавия. Веднъж, в момент на изкушение, сатаната му казал: „Антоний, няма друг като теб. Ти си най-светият човек на земята …”. Опасна мисъл е гордостта. Великият Антоний го изгонил. Но тогава чул и друг глас – на Господа:

– Искаш ли да видиш кой е най-светият? Слез долу в Александрия (великата крепост, тънеща в богатство и развала) и там ще научиш.

Антоний отишъл в Александрия. След като преминал през центъра и обиколил и покрайнините, стигнал до едно мазе. Тук – му казал ангел Божи,– тук живее най-светият човек на земята”. Когато влязъл, видял един обущар.

– Ти… какво правиш – попитал Антоний обущаря, – как живееш?

– Ставам сутрин и се прекръствам. Викам жената и децата, казваме молитвата и четем Евангелието. След това идвам тук в обущарницата и работя. От това, което изкарам, давам по нещо и на някой по-беден от мен. Оплаквам греховете си и искам прошка от Господа.

– Какво друго правиш?

– Нищо друго не правя.

Великият Антоний се удивил.

Тази случка от житието на великия монах ни разкрива, че може да отидеш и на Света гора, да живееш отшелнически в пещера, и въпреки това да отидеш в ада. А можеш да живееш и в най-пълния с развала град, в най-пропаднало общество и въпреки това да живееш мъдро и благочестиво.

* * *

По времето на великия Антоний в Александрия живеел един сляп богослов. Той се казвал Дидим и знаел наизуст цялото Свето Писание. Св. Антоний се срещнал с него и му казал:

– Не се натъжавай, за това че нямаш телесни очи. Такива очи имат и мухите и комарите, и всички животни. Ти имаш други очи, ангелски очи, с които виждаш Господа и неговата светлина.

„Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.” (Мат. 5:8). Днес хората са слепи. Колко от тях виждат истински?

* * *

Един от тези, които идвали при светията и го познавали по-отблизо, авва Сисой, казал: “Ако имах дори и една мисъл като тази на Антоний, щях да изгоря. Не спирам да се учудвам на великия Антоний. Ние не мислим за Господа, докато той непрекъснато мисли за Него. Дай ми, Господи, само една от мислите на св. Антоний и аз напълно ще изгоря”.

* * *

Св. Антоний е живял в епохата на еретиците ариани и борбата срещу тях. Но Св.Антоний се е борил предимно със сатаната в пустинята. Той е живял повече от 100 години. Какво е ял? Той е бил велик постник. Ядял е по много малко и е пиел вода от река Нил. Нима мислиш, че ти, с твоите бифтеци, ще доживееш до 105 години, колкото е живял св. Антоний?! Днес кредото на хората е: „Да ядем и пием, защото утре ще умрем” (Ис. 22:13; I Кор. 15:32). Живеем в епохата на консуматорското общество. А постът е лекарство за удължаване на живота. Следователно, колко дълго ще живеем, зависи и от нас.

***

Тези няколко случки исках с любов да споделя с вас. Следователно, какво трябва да правим ние? Св. Антоний само веднъж чул словото от Евангелието и веднага го изпълнил. Ние непрекъснато го слушаме, но не вярваме в словото Божие. Св. Козма Етолийски допълва св. Антоний като казва: „Христос ти казва да продадеш цялото си богатство и да го раздадеш на бедните, но ти не го правиш. Тогава направи нещо друго: дай половината. Но ти и това не правиш… Тогава дай една десета. Но пак нищо не правиш!”.

Ако изпълняваме Христовото Евангелие, това е достатъчно; нямаме нужда от други „евангелия”… Ако всички изпълняваме Христовото Евангелие – малки и големи, бедни и богати, нашата планета може да изхрани четири пъти по-голямо население. Докато днес много хора продължават да умират от глад…

Следователно, нека живеем според Евангелието, според примера на великия Антоний. И да се помолим на неговия свят празник да ни удостои с помощта си. Амин! | www.cuvantul-ortodox.ro

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...