Софийският университет организира международна научна конференция „Старобългарски преводи на догматически съчинения“



В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международната научна конференция „Старобългарски преводи на догматически съчинения“. Тя се организира от Факултета по славянски филологии и е по проекта „България между християнството и ересите. Старобългарският превод на Словата против арианите от Атанасий Александрийски“, финансиран от Фонда „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.

Научният форум бе открит от проф. Татяна Славова, която представи работещите по проекта и изрази надеждата си, че на конференцията ще бъдат представени някои от резултатите, които са постигнати в последните години покрай научните занимания на екипа.

Проф. Славова благодари на всички участници в конференцията и допълни, че старобългарският превод на Словата против арианите от Атанасий Александрийски е един от най-ранните и най-значимите паметници на богословската мисъл в християнска България, дело на Константин Преславски.

Проф. Татяна Славова отбеляза, че през последните седем-осем години научният интерес към тези слова е особено активен. Тя припомни, че през 2015-2016 г. проф. Пенкова издаде второ и трето Слово, а малко по-късно, през 2019 г. Вячеслав Литвиненко издаде същите две Слова, но с всички преписи, които са десет, руски, от ХV до XVII век. Проф. Славова отбеляза още, че през този период са публикувани множество разработки по темата. Тя говори и за книгата, подготвена от екипа по проекта, която е в два тома и ще бъде отпечатана от Университетското издателство.

Проф. Георги Минчев, водещ на първото заседание на научния форум, също поздрави присъстващите и благодари на организаторите на тази малка, но важна конференция.

Първият доклад бе на проф. Анна-Мария Тотоманова, която запозна присъстващите с антиграфа на Погодиновия препис.

 

Източник: Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...