Страстите Христови: предаването на Иисус Христос на страдания



Братя! Днешният ден е денят, в който Нашият Господ и Спасител Иисус Христос бил предаден на страдания и смърт!

Верни души, които цените и чувствате великото самопожертвувание на Нашия Господ и Приятел за спасението на всички нас! Пазете най-внимателно от този ден вашeто сърцe единствено за Него и не позволявайте то да бъде овладяно от нищо светско и тленно и от никаква страст!

Докажете, че и вие умеете да откликвате на любовта с любов, че и вие като истински християни можете да победите с Него, тоест да бодърствате над своите сърца, макар и за няколко часа, през които Той беше Сам, за да изпие за нас чашата на небесния гняв!

Въведете чрез вярата във вашите сърца Страдащия за нас Господ Иисус Христос и страдайте там – в своето сърце, заедно с Него! Спомнете си вашите грехове, съкрушавайте се и, ако можете, плачете за тях!

„Не плачете за Мене, а плачете за себе си!” казва Господ (Лука 23:28). Поднесете своите въздишки и сълзи на Христос и това ще бъде най-приятната жертва за Страдащия за нас Господ! И вие скоро ще усетите в своето сърце Неговото благоволение към вас за този сърдечен дар.

Мирът в душата, който превъзхожда всеки ум (Филип. 4:7) и небесната тиха радост ще ви възвестят, че вашата жертва на съкрушеното сърце не е унищожена, а е приета от Господа в Неговия пренебесен духовен жертвеник!

Очистени от греховете в тайнството покаяние през тази вечер, ако някой все още не се е очистил преди, в утрешния ден ще се сподобите да се причастите с Неговите тяло и кръв.

Ще се съедините в тази Тайна вечеря на любовта с Този, Който поиска да се извършва тя за Негово възпоменание! За да ни напомня винаги за безпределната Му любов към нас и да ни даде сили да преминем настъпващите велики дни свято – с дух на пламенна любов към Господа, Който полага душата Си за нас!

Амин!

Източник: Прот. Йоан Сергиев (Кронщадтски). Страсти Христовы. День предания И. Христа на страдания. – в: Солнце Правды. О Жизни и учения Господа Нешего Иисуса Христа. С. Петербург, 1902, с. 273-274.

Превод от руски: Костадин Нушев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...