Научна изява в Гложенския манастир



На 2 юни 2010 г. в Гложенския манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец” се състоя кръгла маса на тема: „Васил Друмев – Климент Търновски в културната и политическа история на България”. Тази проява е част от програмата за отбелязване на 170 години от рождението на видния българин, роден в Шумен, авторът на първата българска театрална пиеса „Нещастна фамилия” – Васил Друмев. Научният форум се организира от Народно читалище „Добри Войников” – Шумен и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

В Кръглата маса взеха участие читалищни членове, краеведи, университетски преподаватели и студенти от специалностите Теология и Журналистика.

Основният доклад бе представен от доц. д-р архимандрит Павел Стефанов, който запозна участниците с историята на Гложенския манастир и маркира основните моменти от живота и дейността на митрополит Климент (Васил Друмев). Той разкри, че противоречията между владиката и държавната власт в лицето на княз Фердинанд и Стефан Стамболов се дължат преди всичко на крайното русофилство на Климент. Доц. д-р Юри Проданов постави акцент върху дейността на Васил Друмев като български книжовник и писател. Представител от Народно читалище „Добри Войников” запозна участниците в научната проява с ценни екземпляри на произведенията на Васил Друмев – „Нещастна фамилия”, „Иванко-убиецът на Асеня І” и други, които се съхраняват в библиотеката на читалището.

Участниците в кръглата маса дискутираха героичната църковно-обществена мисия на митрополит Климент (Васил Друмев) като един от стълбовете на новата българска история и култура.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...