Археолози ще проучват останките на храм, съхранявал мощите на св. Иоан Рилски



Фокус

В търсене на руините на уникален храм, съхранявал мощите на свети Иоан Рилски, ще започне Археологическото лято 2008. Това съобщи на пресконференция археологът Николай Овчаров.

Тазгодишните археологически разкопки започват в началото на юни и ще завършат през октомври. Освен, че е съхранявала в продължение на 80 години мощите на светеца, храмът "Св. Иоан Рилски" във Велико Търново, е интересн и поради факта, че е разположен на 70 метра от комплекса "Свети Петър и Павел", обясни археологът. Именно в комплекса е бил заточен през 1393 – 1394 г. св. Патриарх Евтимий. Търсенето на руините на храма е възможно, тъй като било локализирано сравнително точното й разположение.
През юли и август археологическото лято ще продължи с разкопки на западната част на комплекса Перперикон, посочи още проф. Овчаров. През последните две години там били намерени много важни исторически паметници. В западната част на комплекса ще се установяват и пластовете от Бронзовата епоха. От 15 до 30 септември ще бъде изследвана местността с кръстовете, подобни на тамплиерските, близо до река Русенски Лом.
През октомври ще бъде проучена и средновековната крепост Урвич до село Кокаляне, Софийско. Тя била една от най-добре запазените крепости в района на столицата, обясни проф. Овчаров. Крепостта е интересна с това, че е свързана с най-много предания за Иван Шишман, обясни археологът. За разкопките били осигурени определени средства и от Столична община.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...