В Търново се проведе семинар по систематическо богословие



От 3 до 5 декември в Православния център „Проф. Тотю Коев” към Православния богословски факултет на Великотърновския университет се проведе първият семинар по систематическо богословие. Форумът се организира по съвместна инициатива на преподаватели от двата богословски факултета и стана възможен благодарение на фондация „Покров Богородичен” и на един от научно-изследователските проекти на Православния богословски факултет на ВТУ.

Семинарът беше открит с приветствия на деканите на двата факултета – доц. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Емил Трайчев. В него участваха преподаватели и докторанти, които работят в областта на систематическото богословие и християнската философия.

Първият ден на семинара беше посветен на въпросите на богословската методология с акцент върху българския контекст. В първия доклад доц. д-р Мариян Стоядинов постави актуалния въпрос за идентичността на православното богословие и за преодоляването на „богословския минимализъм” в някои църковни кръгове. След това доц. д-р Свилен Тутеков и гл. ас. д-р Светослав Риболов поставиха въпроса за отношението на догматическото богословие съответно към етиката и патрологията, като първият подчерта нуждата от един „холистичен подход в православното богословстване”, а вторият насочи вниманието към мястото и ролята на патрологичните изследвания в съвременен контекст. Последваха докладите на магистър Зоран Мамучевски, който постави въпроса за клерикализма и неговите литургично-пастирски измерения. След него докторантите Стоян Танев и Христо Бъчваров представиха важни богословски теми от творчеството на двама съвременни православни богослови: въпросът за отношението между Божията същност и енергия при о. Йоан Романидис и христологическите възгледи на о. Джон Бер. След това докторантът Димитър Златев представи въпроса за богословския метод на архим. Софроний Сахаров, според когото богословието е „служение”, а ас. прот. Добромир Димитров говори за еклисиологията като критерий в отношението на богословието към каноничното право. В последния за деня доклад докторантът Дарко Милев представи актуалния богословски въпрос за отношението между христологията и пневматологията. Всички доклади през този първи ден предизвикаха оживени и плодотворни богословски дискусии.

Вторият ден от семинара беше посветен на въпроса за отношението между богословието и философията. Началото беше поставено с доклада на доц. д-р Иван Христов, който очерта трите основни философски „елемента” в светоотеческата богословска мисъл: при формирането на метода, при екзегезата на Свещеното Писание и в богословския език. След него доц. д-р Свилен Тутеков постави въпроса за „христологизираната философия на отците” като модел, който определя познанието за човека. Интерес предизвика докладът на доц. Марияна Булева, която представи някои аспекти от богословското осмисляне на идеята за хармонията. Първите два доклада породиха оживена дискусия по темата за границите на философското мислене в опита на богопознанието и до края на деня това беше основната тема в продължилите разговори. След оживената дискусия докторантът дякон Сава (Щони) Кукудев постави проблема за връзката между литургическото богословие и еклисиология, а докторантът о. Павел Събев очерта основните аспекти от есхатологията на св. апостол Павел. В следобедната сесия на този втори ден докторите Иво Ангелов, Невена Димитрова и Смилен Марков, представиха основните теми в своята изследователска работа: традицията в изследванията на Ориген, въпросът за познанието в богомислието на св. Максим Изповедник и метафизичният синтез на св. Йоан Дамаскин. Последният доклад в програмата беше на докторант Росен Миланов, който постави въпроса за отношението на св. Евхерий Лугдунски към светската философия. И през този ден дискусиите след отделните доклади протекоха оживено и засегнаха редица важни теми в областта на богословието и християнската философия. На заключителната сесия на семинара участниците изразиха своите положителни оценки и единодушно се съгласиха той да стане редовен форум, на който да се обсъждат актуални проблеми в областта на систематическото богословие и християнската философия. Форумът завърши с участие в неделната Светата Литургия, отслужена от прот. Добромир Димитров в храм „Св. Мина”, Велико Търново.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...