Завърши обновлението на Манастирското аязмо на Бачковската света обител


На 28.09.2022г. с архиерейски водосвет, отслужен от Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската Богородична обител, бе отбелязано завършването на обновлението на Манастирското язмо, в избраното от св. Богородица убежище на Чудотворната и́ икона – местността Клувия, във времената на изпитание за вяра и народ през чуждоверското господство над българските земи.
И както в онези усилни времена българският дух е надделявал върху им и е успявал да възкръсне отново и отново, благодарение на спомосъщесвувателната жертва, пред посветеното Богу, тъй и днес същото благословено усърдие дава своя плод на духовното лозе Господне, чрез дарителското посвещение на будните за Бога сърца!
Възстановяването на Аязмото стана възможно благодарение на щедрата финансова подкрепа на г-н Кирил и г-жа Кремена Домусчиеви, избрали да положат и своята лепта в основите на българщината – светата православна вяра, съхранила народа ни и непоклатим крепител в битието му и днес!
Негово преосвещенство Велички епископ Сионий изрази дълбоката си благодарност и тази на всечестното манастирско братство, на семейство Кирил и Кремена Домусчиеви и им пожела добро здраве, успех в начинанията и непомръкваща сърдечна будност за гласа на съкровения Дух Господен!
Местността Клувия (гр.:  клетка), където е била скрита и намерена Чудотворната икона на манастира, се намира на около 2 км източно от манастира. Обградена е от високи скали и наистина прилича на скална клетка. Сега мястото, бидейки свързано с Иконата, е обект на поклонение от вярващите и посещения на туристите, заради живописното си разположение в подножието на Червената стена – отвесна скала, издигаща се на 1500 м н.в.
До него води планински път, следващ извивките на малката река, извираща в подножието на скалата, където е скалната ниша, приютила Чудотворната икона. По пътя си пълноводната напролет река образува красив водопад.
Въпросната ниша е на около 10 м над терена, но след намирането на Иконата, в началото на ХVІІ в., в скалата са изсечени стъпала и е достъпна за всеки желаещ. Недалеч от нея, върху скална площадка, е построена църквата „Св. Архангели”. В нея се извършва ежегодното богослужение на Втория ден на Великден. В храма има сравнително запазен стенопис от ХVІІ в.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...