Дни на духовна радост в Ловчанска епархия



Празничният неделен ден на 20 ноември тази година бе тържествено отбелязан в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч с Архиерейска св. Литургия, оглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. Да донесат частица от мощите на светеца и изповедник Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Симферополски и Кримски, в храма бяха дошли Величкият епископ Сионий и йеромонах Стефан от Троянската света обител. В богослужението съслужиха ст. ик. Кънчо Кабадийски, ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев, прот. Тихон Борисов, прот. Мартин Йотов и дякон Андроник Попов.

В края на св. Литургия епископ Сионий връчи на митрополит Гавриил частицата от мощите на св. Лука Симферополски. Митрополит Гавриил благодари сърдечно за безценния дар, за това духовно богатство и за възможността да се молим по-усърдно на новоявления велик Христов светител, страдалец и чудотворец. Частицата от мощите на светеца-хирург остава за почитание в Ловчанска св. митрополия, като ще бъде изнасяна за поклонение на църковни празници в храмовете на Ловчанска епархия.

На следващия ден – 21 ноември, когато честваме Въведение Богородично, св. Литургия в приземния параклис на катедралния храм в гр. Ловеч, посветен на този празник, бе възглавена от митрополит Гавриил.

По традиция вечерта в параклиса се състоя концерт, посветен на Въведение Богородично, когато отбелязваме също така Деня на православната християнска младеж и семейство. В програмата взеха участие Неделното училище и Детско-юношеският хор „Архангелский глас“ към Ловчанска света митрополия, ЧНУ „Св. Седмочисленици“, както и деца и ученици от ловешките детски градини и училища. Сред зрителите, изпълнили до краен предел параклиса, бяха митрополит Гавриил, областният управител инж. Светослав Славчев, кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-кметът Венцислав Христов, г-жа Иваничка Буровска, началник на РУО – Ловеч, както и духовници, други официални лица и гости.

Прекрасните изпълнения на децата бяха посрещнати с голяма радост и с благодарност на Господа и Пресвета Богородица.

 

Източник: Ловчанска епархия

Снимки: Ловчанска епархия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...