Завещано на Църквата: да проповядваш на нехристияни – първият брой за октомври на „Вяра и общество“



В поредното издание на „Вяра и общество” през новия сезон, с начален час на излъчване 16.00 часа, Ви предлагаме:

  • Посланието, което преобрази сърца и умове как един от първенците на късноантичния атински съд – Ареопага, Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит се покръсти и започна да проповядва Христовата вяра, благодарение на св. ап. Павел. За смисъла на преданието, за посланията, за същността на християнството и неговата адаптивност, способността му да заема готови схеми, за връзката му с античното многобожие – Горан Благоев ще разговаря със свещеник гл. ас. Людмил Петров от Институт по философия и социология при БАН. Дълго се смятало, че св. Дионисий е автор на философски и богословски произведения, които са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад. Какво представляват тези произведения, към кого са насочени? От събеседника в студиото ни ще разберем защо техният автор днес е наричан и Псевдо-Дионисий Ареопагит ? Какви са основните послания за Църквата след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в атинския Ареопаг? – всичко това в деня, когато Църквата чества паметта на св. Дионисий Ареопагит.

  • Българската църковна община в Солун през Османския период. Разговор с известния историк Юра Константинова за нерадостната съдба на православните българи в Солун, които са подкрепяли Българската екзархия. Чуйте невероятния разказ на автора, чийто книги, посветени на този беломорски град, запълниха основни празнини в българската хуманитаристика.
  • Под едно небенова петнадесетминутна рубрика в предаването, въведена по решение на УС на БНТ. Тя ще се излъчва във всеки брой на „Вяра и общество“ и е подготвяна от регионалните ни телевизионни центрове. В този брой колегите от Регионалния телевизионен център в Благоевград ще ви разкажат за общността на българите католици от източен обред в с. Ново Делчево (Община Сандански).

Очакваме ви, по БНТ 1 – тази събота, 3 октомври, в новия час на предаването – 16.00 ч.! Гледайте ни!

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...