Има ли място за предмет Религия в българското средно образование



Източник: БНР

“Потребността от изучаване на религия в българското училище е много голяма, имайки предвид нарастващата детска агресия, както и негативното влияние на наркотиците, алкохола, тютюнопушенето и сектите върху младите хора”, казва в интервю за Радио България отец Стоян Махлелиев, главен координатор на Обществен комитет “Православни ценности”. По инициатива на този комитет, както и на Варненската и Великопреславска митрополия в момента в страната се събира подписка в подкрепа на идеята религията да се включи в учебния план за средно образование.

Всички събрани подписи ще бъдат предадени в МОН, НС и всички институции, от които това зависи. Според отец Махлелиев възпитаването на децата в православната вяра и нравствени добродетели е превантивна мярка срещу негативните явления в съвременното ни общество, жертва на които стават предимно учениците. Като алтернатива за децата, изповядващи исляма, от Обществения комитет предлагат в часовете по религия те да се запознават с основите на своята вяра.

Каква е ситуацията в момента?

В България вероучение се е изучавало до 1945 г., когато е било отменено от комунистическия режим. След повече от 50-годишно прекъсване през учебната 1997-1998 г. е възстановено изучаването на предмет “Религия” под формата на свободно избираема подготовка за учениците от втори до четвърти клас. От следващата година тази възможност се предоставя за деца от първи до осми клас. От учебната 1999-2000 г. в часовете по религия се включва и ислямът за деца, изповядващи тази вяра. През месец юни 2003 г. е приет специален образователен документ, който дава възможност религия да се изучава от учениците от І до ХІІ клас в часовете за задължително избираема и свободно избираема подготовка. Изборът се прави от родителите с молба до директора на училището. Преподаването се извършва от богослови и учители, завършили преквалификационен курс в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. По данни на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”, в момента в страната религия изучават около 14 хиляди деца, като през 1998-1999 г броят им е бил 25 хиляди.
През месец септември т.г. по време на национална конференция, състояла се във Варна, духовници, богослови, преподаватели в университети, учители и експерти в средното образование подписаха общ меморандум, в който настояват религията да се въведе като редовен предмет в българското училище. Инициативата е подкрепена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Децата трябва да познават вярата и нравствените ценности, защото в противен случай загиват душевно, смята отец Махлелиев. За собствения си опит като преподавател по религия на 100 деца в едно от варненските училища, духовникът споделя:

“Децата, на които преподавам и смело мога да нарека мои ученици, са много по-кротки, много по-отстъпчиви едно към друго, помагат си, задружни са. Тяхното приятелство не е основано на взаимната изгода, а на базата на добрите чувства и взаимоотношения. Децата, които изучават религия, притежават друга ценностна система, проявяват кротост и духовна отстъпчивост, всеотдайност към ближните и т.н. Докато при децата, които не изучават религия, се наслояват тези агресивни взаимоотношения.”

В часовете по религия, според отец Махлелиев, децата трябва да се запознават със същността на Православието, историята на Българската православна църква и ролята, която тя е изиграла в развитието на нашата държава. “В учебниците трябва да се съдържат много притчи, поучения, разкази на тема християнски взаимоотношения. Това ще бъдат актуални, съвременни учебници, които съм уверен, че децата ще възприемат добре”, обяснява духовникът. Ако МОН одобри идеята религията да бъде въведена като задължителен предмет за всички ученици в средните училища, негови експерти ще трябва да подготвят учебните помагала. Според духовниците обаче те трябва бъдат одобрени и от Светия Синод на БПЦ. Учебниците, представящи основите на исляма, съответно ще бъдат одобрявани от Главното Мюфтийство. По какъв начин може да се стигне до детските сърца и как сложна материя като религията може да бъда представена достъпно за тях?

“Преди всичко децата трябва да обикнат преподавателя си, да го смятат за техен приятел – казва отец Махлелиев.- Моите ученици ме считат за такъв. Аз общувам с тях не само в час. Направил съм го по собствена воля и убеждение, че това е пътят, по който трябва да вървим. Трябва да променяме младите хора, за да може в утрешния ден, когато те станат политици, бизнесмени и т.н., да имат духовни и морални устои. В момента виждате корупцията и егоизма, които царят във висшите институции, плод на тяхното неверие. Смятам, че децата, които възпитавам, ще бъдат съвсем други ръководители на нашите държавни органи. Всяка година за децата организираме и духовни лагери в Клисурския манастир, четвъртият по големина в България. Манастирът се намира в Северна България в близост до град Монтана. Игументът на манастира отец Антим е само на 25 години, но е много мъдър. Той беше мой ученик и впоследствие стана монах. Той приема тези лагери с широко отворено сърце, защото знае каква е ползата от работата с децата, които са нашето бъдеще.”

Общественият комитет “Православни ценности” към Варненска и Великопреславска митрополия призовава всички, които събират подписи за включване на предмет “Религия” в учебния план на българското училище, да го изпращат на адрес:

гр. Варна – 9000
ул. “Съборна” 31 а
Обществен комитет “Православни ценности”
Събраните подписи ще бъдат предадени в Министерство на образованието и науката и Народното Събрание.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...