Напусна ни забележителният български учен и изследовател проф. Маргарита Коева



На 29 май 2022 г. е починала проф. дан Маргарита Коева. Блестящ български учен с впечатляващи трудове, тя ще остане завинаги в спомените на всички, които са я познавали и са имали привилегията да работят с нея.

Проф. Маргарита Коева (родена на 18 април 1931 г.) бе дългогодишен изследовател в областта на православната храмова архитектура и изкуство. Първата жена архитект в България, доктор на архитектурните науки от 1986 г. и старши научен сътрудник първа степен, тя е работила като сътрудник и ръководител на секция в Института за изследване на изкуствата към БАН, и като хоноруван преподавател в Нов български университет, Националната художествена академия, ВСУ „Л. Каравелов“ и Варненския свободен университет. Публикувала е на над 60 студии и многобройни статии в научни сборници и списания, била е участник в национални и международни симпозиуми и конференции с 48 доклада и научни съобщения. Автор е на единадесет книги в областта на теория и история на архитектурата, сред които: „Православни храмове по българските земи“, „Паметници на културата през Българското възраждане“, „Олтарите на България. Архитектура на православния храм“. Участвала е в проекти за консервация на църковни сгради, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен, лауреат за наука на Съюза на научните работници, отличена със златна значка и награда за цялостно творчество от Съюза на архитектите в България, както и с наградата на фондация „Църковно изкуство и архитектура“ при САБ за постижения в областта на църковната архитектура и изкуство през 2005 г.

Поднасяме нашите най-искрени съболезнования на семейството и близките ѝ хора. Свеждаме глава пред труда и личността на проф. Коева, пред безценното духовно наследство, което ни завещава.

Бог да я прости, да бъде вечна и блажена паметта ѝ!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...