Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий бе избран за наместник-председател на Светия Синод на БПЦ-БП



На днешното заседание на Светия Синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква, за наместник-председател на Светия Синод на БПЦ-БП, единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан – говорител на Светия Синод на БПЦ-БП.

Той уточни, че наместник-председателят на Светия Синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

След проведения избор за наместник-председател на Св. Синод Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Синодалните архиереи поздравиха Врачанския митрополит Григорий с избирането му на този пост и му пожелаха Божията помощ и подкрепа.

В обръщение от вчера вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на БПЦ-БП предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

„Няма как да коментирам изявлението на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово лично желание, и негово виждане, което беше представено и в заседанието на Светия Синод“, каза днес пред журналистите митрополит Киприан.

Попитан както ще стане, ако някой номинира по-късно митрополит Николай, говорителят на Светия Синод отговори: „Няма как да се номинира, тъй като вече той си даде отвод от процедурата за патриаршеския престол“.

На въпрос какво би станало, ако и други митрополити се откажат, Старозагорският митрополит заяви, че всеки има право на свободна воля. „Има митрополити, които не отговаряме на условията, някои имаме стаж, но с ненавършена възраст. Има един митрополит, който има навършена възраст, но няма стаж“, обясни митрополит Киприан. 

На уточняващ въпрос дали е окончателно, че митрополит Николай няма да участва в избора, говорителят на Светия Синод отново каза, че той го е заявил, но и го е потвърдил в Светия Синод. На въпрос на какво ще стане, ако клирът и миряните пожелаят да издигнат митрополит Николай, Старозагорският митрополит отговори, че не може да коментира неща, които не са свързани с него.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП; БТА

Източник на изображението: DarikNews.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...