Св. Синод с решения за избор на нов Български патриарх и нов Сливенски митрополит



На своето заседание на 19.03.2024 г. Св. Синод реши: 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийски избор за нов митрополит на 19 май (3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици. Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски. Св. мчк Калуф Египтянин).

На 26 май (4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови) се насрочва избор за нов Сливенски митрополит.

Определя на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх.

Да се изпрати Окръжно до Епархийските митрополити за подготовка и провеждане на избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор в Епархиите на 02 юни 2024 година (5 Неделя след Пасха – на Самарянката. Св. Никифор изповедник, патр. Константинополски. Прпмчк Еразъм Охридски).  

На 20 юни т.г. да бъде свикано нарочно заседание на Св. Синод на основание чл. 45, ал. 1 от УБПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по чл. 40 от УБПЦ-БП.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...