Новата катедрала на Ловеч бе тържествено осветена в Неделята на светите мироносици



В Неделята на светите мироносици тържествено бе осветен новият катедрален храм на Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“. Дългоочакваното събитие събра в новия храм множество духовници и миряни.

В осветения храм в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит бе отслужена първата св. Литургия в новата православна катедрала на града. Богослужението бе оглавено от Ловчанския митрополит Гавриил – домакин на тържественото събитие и главен инициатор за съграждането на новия храм, положил дългогодишни усилия в осъществяването на мащабното дело.

В съслужение с митрополит Гавриил бяха митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите: Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий – игумен на Рилския манастир, Велички Сионий – игумен на Троянския манастир, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки Поликарп – викарий на Видинския митрополит, както и множество духовници от Ловчанска епархия и от други епархии на Българската православна църква.

За освещаването на катедралния храм в Ловеч дойдоха и представители на поместните православни църкви: Нижегородският и Арзамаски митрополит Георги и архим. Филип Василцев (РПЦ), Гюргевският епископ Амвросий, архим. Теодор, архим. Михаил, ставроф. ик. Нелуц Опря (Румънска православна църква), и схиархимандрит Тимотей Сакас, игумен на манастира „Св. Дух“ (Оропос, Гръцка православна църква).
Сред официалните гости на тържеството бяха Симеон Сакскобургготски , Бойко Борисов, Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, депутати, кметът на Ловеч Корнелия Маринова и др.

В празничния ден Ловчанският митрополит Гавриил бе награден с църковния орден „Св. св. Кирил и Методий“ I. Заедно с отличието, патриарх Неофит дари на своя събрат енголпие с образа на св. Климент Охридски, а за новоосветения храм – икона на Пресвета Богородица Йерусалимска и напрестолен кръст, завещан от приснопаметния Български патриарх Максим.

В словото си по повод освещаването на новия храм българският патриарх отправи пожелание: „Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч. Нека, както и в апостолско време, свещенослужителите в този храм всеки ден прибавят към Църквата нови членове, които да се спасяват в Господа(Деян. 2:47). Нека молитвите, които ще се отправят в него да достигат до небесата, откъдето нашият Господ и Изкупител Иисус Христос да благославя всички Свои верни, поели по пътя на спасението.“

Домакинът Лочванският митрополит Гавриил също се обърна с кратко слово към събралото се множество: „Построяването на такъв свят храм е мечта още на Ловчанските митрополити от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес. Честити сме, че именно ние ставаме свидетели и участници в освещаването му, че на нас Бог възложи послушанието да съградим този Дом Божий. Казано е в Свещеното Писание: „Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й; ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата” (Пс. 126:1) и ние вярваме, че като възлага послушание, Бог дава и сили и възможности да го изпълним, праща помощници, съработници, хора с блага воля и щедри сърца чули призива да се съгради Божий храм, и при всички обстоятелства, дори ако нещо препятства делото, Бог ни съдейства и помага да преодоляваме пречките и успеем в доброто начинание… Храмът сме посветили на равноапостолните братя Кирил и Методий. Обикновено празникът на катедралния храм е и празник на града. При нас, в Ловеч, стана обратно – първо беше определен денят на светите братя – 11 май – за официален празник на града, а после изградихме храм, посветен на небесните покровители на града. Но ние вярваме, че нищо не става случайно.“

Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимки: Ангел Карадаков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...