Ново училище отваря врати във Видин



Ново училище в град Видин ще отвори врати през учебната 2024–2025 година, се съобщава на Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП.

Със заповед на министъра на образованието, на 22 март 2024 г., в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е вписано Частното начално училище „Митрополит Неофит Видински“.

Училището е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация „Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“. То ще се помещава в сградата на старото епархийско училище, на адрес: гр. Видин, кв. Калето,  ул. Цар Иван Срацимир, №16.

За новата учебна 2024–2025 година училището ще обяви прием за деца в четвърта предучилищна група и ученици в първи клас.

Това е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители от Видинската света митрополия и Фондация “Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“ се стремят към осъществяването на идеала за модерно образование, съчетаващо най-добрите съвременни постижения и практики с традиционната за българското училище православна духовност.

Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността.

Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, светителствал в град Видин в периода 1914–1971 г., с чието благословение и под чието ръководство е построено първото общообразователно прицърковно училище у нас – Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ в град Видин през 1934 г.

Тази година се навършват 90 години от освещаването и първия прием на ученици в епархийското училище. За Видинска света митрополия е изключително голямо благословение, че в деветдесетгодишнината от основаването на епархийското училище то отново отваря врати, за да продължи своята мисия да просвещава умовете и сърцата на своите деца и ученици с научното познание и непреходните Христови добродетели, които са в основата на ценностната система на съвременното ни общество.

С Божията помощ, на добър път на новото училище!

За много и благословени години!

Телефон за контакти: Ася Пешева, +359897923933.

Снимка: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...