Нов православен храм отвори врати в с. Яребична



Източник: Днес+

С празничната литургия и водосвет от Варненския и великопреславски митрополит Кирил в село Яребична, община Аксаково, бе открит православния храм “Св. Възнесение Господне”. На церемонията присъстваха хора от селото, спомоществователи и представители на общинската администрация, сред които и кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. От община Аксаково е била и последната голяма вноска за довършването на храма, възлизаща на 50 000 лв.

Новата църква е вдигната на мястото на старата, която е била твърде порутена и поради това изцяло съборена. Идеята се зароди в началото на пролетта на 2004 г., каза за “ДНЕС+” кметицата на село Яребична Катя Жекова. Съборихме старата църква и започнахме да строим нова, с наши средства, на хора и фирми на територията на селото, допълни тя. След известно прекъсване и благодарение най-вече на отпуснатите от община Аксаково средства храмът е завършен и отваря врати.

На практика в общото дело по издигането и разкрасяването на храма се включват почти всички жители на селото, заедно с живеещите там чужденци – най-вече Констанс Вруден от Холандия и няколко англичани. Списъкът със спомоществователите е дълъг и започва с фирмите “ЕМ ДИ – Дона”, “Валиани” ЕООД, “Промес” ЕООД, “Хепи лейди” и т. н. В него фигурира и дирекцията по вероизповеданията към МС.

Иконостасът и иконите са зографисани от Младен Костадинов от Варна, а председател на църковното настоятелство е стопанисващият храма отец Станислав Минчев.

В село Яребична (старото му име е Малка Франга) живеят около 250 души.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...