Отец Боян Саръев: Продължавам да работя срещу робството от ДПС



Източник: Дума

Не разпалвам етническа вражда, обвинителите ми са купени, казва свещеникът от Кърджали

– Отец Боян, Пловдивският митрополит Николай не благослови евентуалното издигане на кандидатурата ви за кмет на Кърджали. Как приехте това решение на Негово Високопреосвещенство?

– В правомощията на Негово Високопреосвещенство е да определя с какво да се занимават и с какво да не се занимават свещенослужителите в поверената му Пловдивска епархия, в която попада и Кърджали. Негово право и задължение е да провежда контрол и надзор на свещенослужителите. Каноните на православието също не позволяват на православни духовници да се занимават със странична работа, включително да са политици и да развиват политическа дейност. Пловдивският митрополит Николай заяви, че политиката е за политиците, а духовниците трябва да гледат духовното си поприще. Това е така и аз съм съгласен с него, нито каноните, нито уставът на Българската православна църква позволяват несвойствени занимания на свещениците освен чисто църковни. Негово Високопреосвещенство заяви още, че цени високо моята личност, цени ме като свещеник и моята мисия в Родопите и е вероятно политиката да ме похаби.

– Още преди седмица, когато стана ясно, че е възможно "Атака", ГЕРБ и ВМРО да подкрепят Вашата кандидатура за кмет на града, заявихте, че ще приемете, ако имате и благословията на Негово Високопреосвещенство. Боли ли ви, че нямате тази възможност?

– Да, наистина щях да се кандидатирам. Боли ме, защото ме боли за България и за Кърджали. Ако се бях кандидатирал и спечелил, щях да работя за освобождаването от робството на ДПС, от тоталитарните му управленчески похвати, срещу напъните за обезбългаряване и за турцизиране на Родопите. Моята борба като кмет щеше да бъде за християнизирането на Кърджали и Родопите. Засега, по чисто канонични причини, не съм в състояние да го правя като управленец, но служението ми в тази посока, като духовник, ще продължи. Ако навремето бях решил непременно да се занимавам с политика, щях да го направя. Сега, ако го правя, ще трябва да се разделя със свещенството, а то е моето призвание. То е моята духовна същност, която не мога да изоставя. Още повече не съм убеден, че аз съм единственият човек, който би могъл да обедини българите в Кърджали и да разбие монопола на ДПС. Хора от селата около Кърджали вадят масово лични карти с фиктивни адреси в града, за да могат на бъдещи избори да гласуват за кмет на Кърджали, а не на селото. След отхвърлянето на уседналостта е ясно, че ще дойдат автобусите от Турция, които ще предрешат съдбата на Кърджали.

Аз ще продължа да работя за християнството в България и в Родопите и нищо не е в състояние да ме спре, защото това е моето призвание. ще продължа да работя така, както работех и през последните седемнадесет години.

– Мнозина, особено правозащитните организации, биха ви обвинили, а някои дори ви обвиняват, че с някои свои изявления разпалвате етническа омраза. Това не ви ли притеснява?

– За седемнадесет години, откакто работя за връщането на християнството в Родопите и съм кръстил хиляди, не съм нарушил по никакъв начин етническия мир. Обвинителите ми правозащитници не са искрени. Те са фалшиви, защото са купени именно от тези, които нарушават човешките права и свободи.

– Кои са тези нарушители на човешките права и свободи? Кои са им купувачите?

– Купувачите на тези правозащитници са и вътрешни, и външни. Атакуват ме и заради добрите ми отношения с лидера на "Атака" Волен Сидеров, но не се смущавам. Това са отношения като между двама патриоти.

– С какво, извън богослужението, се занимавате в Кърджали сега?

– В духовно-просветителския център при храма, в който служа, имаме неделни училища за различни възрастови групи. Провеждаме катехизаторски курсове, беседи и семинари за възрастни. За децата и юношите създадохме компютърен клуб и курсове по информатика, в който те да се занимават без родителите им да се притесняват за тях по време на ваканцията. Имаме и кръжоци по пиано, пеене и рисуване. В едно от крилата на центъра ни сме настанили самотни възрастни хора, за които се грижим. Имаме и трапезария за бедни, в която вече години наред храним стотина души, не само християни и българи, но и мюсюлмани, и атеисти, и турци, и роми. Стараем се така да осъществяваме Христовата заръка да обичаме ближния и на дело.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...