Очакваме трите чудотворни икони в четвъртък в столицата


С благословението на Светия Синод на Българската православна църква за втори път в София ще бъдат чудотворните икони на Св. Богородица от Рилската, Бачковската и Троянската свети обители идват в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Светините ще бъдат в София в четвъртък, 3 юли.

Архиереите от Св. Синод начело с Негово Светейшество патриарх Максим, духовници от цялата страна и чужбина ще се помолят за здравето и живота на българските деца пред трите чудотворни икони. Датата е свързана и с честването на следващия ден – 37-мата годишнина от интронизацията на Светейшия Български патриарх Максим. Трите чудотворни образи на Света Богородица от Бачковския, Рилския и Троянския манастир потеглят от своите манастири, придружавани от висши духовници на БПЦ. Те ще пристигнат на площад "Народно събрание". Пред паметника на Царя Освободител те ще бъдат посрещнати тържествено от духовенството на БПЦ.

С литийно шествие чудотворните икони ще бъдат пренесени до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Негово Светейшество патриарх Максим заедно с архиереите от Св. Синод ще посрещне чудотворните икони пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Към 18.00 ч. патриархът и синодалните архиереи ще отслужат молебен, за да се изпроси Божията милост и благодат за българските деца. След богослужението трите чудотворни икони ще бъдат поставени за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Това е вторият път, когато богомолният народ има възможността да се поклони в столицата на великите светини на България. Първият бе миналата година, във връзка с отбелязването на 1100-ната годишнина от Успението на св. цар Борис Покръстител, 54-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, дните на Светите братя Кирил и Методий и инициативите за спасяване на осъдените ни медици в Либия. Броени дни след молебена за спасяването на нашите медици те бяха освободени и се завърнаха благополучно в Родината.

Иконите ще бъдат в столицата, докато има желаещи да им се поклонят.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...