Патриарх Неофит бе удостоен с орден „Стара планина“



orden_patriarh NeofitПрезидентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество патриарх Неофит за изключителния му принос към България и по повод неговия 70-годишен юбилей.

Президентът отбеляза, че държавното отличие е скромен израз на огромната признателност за дългогодишното безкористно служене на Негово Светейшество на българския народ и знак на благодарност от българската държава за неговото мъдро служение, с което той продължава да печели уважението и любовта на миряните.

Росен Плевнелиев посочи и че със своята дейност патриарх Неофит укрепва не само православната вяра, но и традиционно добрите отношения между водещите вероизповедания в България. „Днешният свят ни изправя пред не по-малко кризи и изпитания и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла, и да ни посочват правия път“, каза още президентът.

Патриарх Неофит-орденОт своя страна, в благодарственото си слово патриархът каза: „Все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото, за целия им живот“. Негово Светейшество припомни, че народните водачи в нашата историята, за които си спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика – жертвено служение в името на църквата и отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любов към Бога и ближния. „Онази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истината, всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко прекратява. Ако имаме такава любов, Бог ще ни предаде мъдрост, разсъдителност, сили, добри съработници, за да вършим достойно възложеното ни служение, и ще увенчае с успех трудовете ни“.

Най-високата държавна награда се връчва на българския патриарх по предложение на Министерския съвет, а инициативата за това предложение е провокирана от писмо, подписано от няколко души. Това са водещият на предаването „Вяра и общество“ д-р Горан Благоев, доц. д-р Ралица Русева, главен уредник на Музея за християнско изкуство „Крипта“, Аделина Филева , директор на Софийската градска галерия, журналистката Велислава Дърева, Диана Петрова, отговорен редактор на „Вътрешна информация“ във в. „Труд“, и Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“ и главен редактор на Православие.БГ.

 

Снимки: Dariknews.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...