Празник във Великотърновския Богословски факултет



На 30 януари с празнично богослужение в храм “Света Троица” започна празникът на Богословския факултет във Велико Търново. Светата Литургия бе оглавена от протойерей Добромир Димитров, редовен асистент по църковно право към катедра „Историческо и практическо богословие” на ПБФ при ВТУ, свещ. Петър Иванов и предстоятеля на храма о. Йоаким. Храмът се оказа тесен да побере всички вярващи. 

След светата Литургия от 11 ч. в конферентната зала на Православния център „Проф. Тотю Коев” бе представено списанието „Слово и Образ“ от доц. д-р Елена Попова (зам. декан по научно-изследователската дейност на ПБФ при ВТУ и преподавател в катедра „Църковни Изкуства“).

Във въведителната част, доц. д-р Мариян Стоядинов, преподавател по Догматическо богословие на ПБФ при ВТУ, ни разказа историята на учредяването на празника на св. Три Светители като празник на Богословските факултети и Духовните академии, който е бил учреден през 1936 г. по времето на Първия Световен конгрес на Православните Богословски школи в Атина.

След това доц. Попова започна представянето на списание „Слово и Образ“ с обяснение на самото заглавие. От една страна това съответства на думите на Псалмопевеца „Да хвалим Господа в Слово и Образ…“, а от друга, съответства на спецификата на Православния Богословски факултет във Велико Търново с наличието на две специалности – „Теология“ и “Църковни изкуства“, където едните работят със словото, а другите – с образа.

Доц. Попова запозна присъстващите със стандартите за подготовката на текстове, в които задължително трябва да има добре оформен текст, да присъства резюме на английски език и да се представят поотделно изображенията към текста.
При представянето на текста на проф. протопрезв. Николай Шиваров и изображенията към него, гл ас. Пламен Русев, преподавател по История на религиите, запозна присъстващите с едно интересно тълкование на изображение, където е изобразен Баал като гръмовержец и държи в ръцете си светкавица и боздуган.

След това към студентите и преподавателите със слово се обърна и д-р Пламен Събев, който работи в отдел „Християнско изкуство” на Регионалния исторически музей и е бивш възпитаник на Православния Богословски факултет във Велико Търново. В словото си той поздрави авторите и благодари от сърце на редколегията за създаването на списание с толкова широк обхват.

Със свои текстове в списанието участват преподаватели на факултета, бивши възпитаници и настоящи студенти.

В края на представянето доц. Попова отправи призив за по-голямо участие на студентите в подготовката на списанието и предоставяне на повече текстове и статии.

Бихме искали да споделим с читателите на Православие.БГ и едно друго събитие, което чествахме този ден, а именно една година работа на самия Православен Център „Проф. Тотю Коев“. Бог да благослови всички, които помогнаха да се създаде този център и да ни дава сили за по-силна и по-плодотворна православна мисия.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...