Разстреляната съвест на Българската църква преди 70 години



В изданието на „Вяра и общество“ на 17 ноември ви предлагаме:

  • От „съвест на Българската църква” до „враг №1 на народната власт в Пиринския край” – 70 години от гибелта на Неврокопския митрополит Борис (1888-1948 г). За житейския му път, който по чуден начин е свързан със св. вмчк Димитрий Солунски, за неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг Горан Благоев ще разговоря с йеромонах Виктор (Тодоров) и гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев. С тях ще търсим отговор и на въпроса кому беше необходима смъртта на архиерея и защо Старокалендарната църква в България го канонизира за свещеномъченик. Предлагаме ви и уникални кадри от това богослужение.
  • Очакваме и вашите въпроси и мнения. Може да ги споделите на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30.
  • Коранът за религията. Как можем и трябва да четем и интерпретираме Корана? Какви са сходствата с Библията? Има ли вина свещеният текст за съвременната ни представа за арабо-мюсюлманската култура и защо се насажда омраза по отношение на исляма и неговите представители – наблюденията на известния български арабист д-р Иван Дюлгеров, който представя новата си книга, посветена на една актуална и твърде дискусионна тема.
  • Може ли църквите да спрат касапницата по пътищата? – в навечерието на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия разговоряме с пастор Теодор Опренов, капелан на „Християнска мотористка асоциация ” – самият той християнин и заклет моторист.
  • Неделни срещи по пътя на вярата – за неделното училище към столичната църква „Въздвижение на Светия Кръст”, където децата учат и се забавляват в художествена работилница, разговорят за евангелските събития и разбира се, много играят.

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота, точно в 14 – новия ни начален час!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...