Свещеници и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата



Свещеници, епархийски избиратели и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която се провежда заседание на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, свързано с правилата за избор на нов Сливенски митрополит, съобщава БТА.

Една част от дошлите пред Синодалната палата се обявяват в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити, приета от Светия Синод на 24 февруари, след касирането на епархийския избор от 18 февруари в Сливен.

„В момента, в който Светият синод излезе с решение след своето заседание, ще се разбере кое е най-правилното за Българската православна църква и за нейното единство. Тук сме дошли, мълчаливо, възпитано да подкрепим нашите достойни архиереи, защото Синодът винаги взима правилни решения“, каза пред журналисти отец Атанас от Пловдивската епархия, който служи в Панагюрище.

Иконом Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия, който служи в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, заяви, че е дошъл пред Синодалната палата, за да изрази радостта си от това да съучаства „в подкрепа на нашия Свети Синод – митрополитите да бъдат единни и да отстояват, както досега, правотата в сплотение, в единение, без да допускат какъвто и да е било натиск, по каквито и да е въпроси, за да не повлияват на техните решения“.  „Всеки един от нас трябва да има такова послушание към нашия Свети Синод и днес съм дошъл, за да бъдат нашите архиереи сплотени“, сподели още иконом Величков. Той заяви, че каквото и решение да вземе днес Светият Синод, ще го подкрепи, защото има пълно доверие на архиереите и разчита на тях за решението, което днес ще вземат за Сливенската епархия. „Ще приема това решение и ако е по новата наредба“, добави иконом Николай Величков.

От дошлите от Сливенската епархия, за да изразят своето несъгласие с касирането на избора на Сливенски митрополит, Йордан Георгиев – богослов и юрист от Пловдив, каза пред журналисти, че другият протест е със свещеници и вярващи, основно от Пловдивската епархия, като единият лозунг, който носят, е в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити. „Парадоксално е да се протестира за наредба или закон, който отнема правата на определена група от хора, а сега свещеници и миряни защитават една наредба, която отнема правото им да избират и да бъдат епархийски избиратели. Вътре в Светия Синод няма единна позиция по въпроса, има митрополити, които са против наредбата, други, които я подкрепят, а има и митрополити, които все още нямат мнение“, заяви Георгиев. 

„Ако се гласува по новата наредба, това е погазване на Устава на БПЦ. Изборната процедура за митрополити може да бъде променена на Църковно-народен събор, а Уставът на БПЦ е нещо като Конституция за самата църква. Ние искаме да се уважи изборът от 18 февруари на Сливенската епархия“, добави Йордан Георгиев. Той отбеляза, че една част от дошлите днес казват, че са на молитвено присъствие, а други, че това е протест.

Трябва да се отмени Синодалната наредба и касирането на епархийския избор от Сливен, заяви за БТА отец Павлин, който служи в храма „Св. Атанасий“ в Бургас. Той обясни, че днес пред Синодалната палата са дошли свещеници, епархийски избиратели и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия, която е много голяма.

Източник: БТА

Снимки: Владимир Шоков, БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...