Семинар по православна педагогика ще се проведе във Варна



seminar pedagogicaНа 11 септември в рамките на 17-ата Седмица на православната книга във Варна ще се проведе семинар на тема „Православната педагогика – духовната просвета, образоването и възпитанието на децата и младежите в Църквата и в училището“. Участниците в семинара ще поставям въпроси и ще търсят отговори за възможностите Църквата и училището да имат отново общи допирни точки. Както по времето на първия митрополит на Варненска епархия.

През тази година се навършват 175 години от раждането на Варненския и Преславски митрополит Симеон – „последния български възрожденец”, известен с големия си принос за духовното и просветното дело във Варненска епархия. Той провежда през 1873 г. в Шумен първия събор на учителите във Варненска епархия, на който се решава да се уеднакви началото и краят на учебната година и да се унифицират учебните програми. По-късно Българската екзархия препоръчва решенията на Шуменския учителски събор на всички други епархии и така в крайна сметка на митрополит Симеон дължим началото на учебната година да бъде на 15 септември – веднага след 14 септември – Кръстовден, и нейната продължителност от 9 месеца, в което има вложена дълбоката връзка с Кръста Христов и с бременността и раждането на новия човек след всяка учебна година.

 

ПРОГРАМА

11 септември (петък)

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна

9.30 – Откриване на Семинара от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

9.40 – Възпитанието на младите в съвременното общество – доклад на Лимасолския митрополит Атанасий – Кипърска архиепископия.

10.05 – Църковните училища – нагледни примери от мисионерството в православната диаспора – доклад на архим. Хризостом Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея, Йерисос и Св. Гора, Гръцка православна църква.

10.30 – Как да възпитаме децата като вярващи – доклад на прот. Александър Торик, Руска православна църква.

10.55 – Православната светоотеческа педагогика – доклад на Елена Крилова, Московска педагогическа академия, Руска православна църква.

11.20 – Кафе пауза

11.35 – Единството на обучение, възпитание и практика като условие за постигане на цялостност според св. Кирил Йерусалимски и св. Йоан Златоуст – доклад на доц. д-р Магдалена Легкоступ, Православен богословски факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

12.00 – Педагогическата концепция на св. Козма Етолийски в контекста на съвременното образование – доклад на Атанасий Зоитакис, катедра Църковна история, Исторически факултет, Московски държавен университет.

12.25 – Интегративен подход за религиозно обучение в българското общообразователно училище – доклад на Полина Спирова, отговорен редактор на интернет сайта „Двери на православието”.

12.50 – Дискусия

13.20 – Закриване на Семинара от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...