Сливенска света митрополия участва във възстановяването на възрожденското взаимно училище в храм „Света София“ в Сливен



Снимка: Стоян Марков

Сливенска митрополия и Общината в Сливен с общи усилия ще възстановят взаимното училище в храма „Света София“. Това каза в интервю за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическото развитие в община Сливен. Идеята им е първото светско училище, създадено през 1836 г. в Източна Румелия, да се превърне в Музей на образованието.

Възстановяването му започва с авариен ремонт на покрива, финансиран от Сливенска митрополия, а общината ще помогне с техническия проект и ще кандидатства по програми за опазване на културното наследство.

„Най- вероятно до месец ще започне ремонтът, като първоначално ще бъде възстановен покривът и оградата на двора на църквата „Света София“, обясни Стоян Марков. Комисия от общината ще направи оценка на необходимостта от авариен ремонт, защото такава е процедурата по Закона за културното наследство. Ще търсим общи решения с настоятелството и митрополията да кандидатстваме по различни проекти, свързани с настоящия програмен период, насочени към опазване на културното наследство от местно значение.“

Снимка: Стоян Марков

„Искам да отбележа, че тази инициатива беше подкрепена от две сливенски училища – Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“ и Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“, каза той. Доброволци от клубове от двете училища се включиха в инициативата да бъде възстановено училището и да стане музей, да се види мястото, където е започнало светското образование в нашия град. В него е преподавал Добри Чинтулов, впоследствие са преподавали и неговите ученици, и наистина то е първото светско училище в тогавашна Източна Румелия.“

Сред идеите на учениците от Хуманитарната гимназия е да правят церемонията по връчване на дипломите именно във взаимното училище.

Стоян Марков предлага в общата цел за възстановяването му да се включи и Историческият музей, който е управлявал музейната сбирка преди години, и да възобнови старата беседа, свързана с училището. „Ще бъде интересно да се види класната стая, методите, по които е преподавано, писането върху сандъчета от пясък, четенето на таблиците за умножение и срички, да се видят посланията по стените на класната стая. Част от беседата показва, че послушните ученици са били награждавани със специални знаци и табелки „Послушен“, „Благонадежден“, „Добронамерен“ и т.н.“

Снимка: Стоян Марков

Възрожденското взаимно училище при храм „Света София“ в Сливен е най-старото училище в града. Състои се от два етажа, построено е в двора на църквата, като настоятелството се е грижело за финансирането на неговата дейност. Запазена е стаята на настоятелството, която също ще бъде експонирана. На втория етаж се намира голямата класна стая с широка веранда и малка стая на учителя. В друга малка стая са били затваряни непослушните ученици, имало е и свещоливница.

Защо това възрожденско училище се нарича взаимно училище – защото методът на преподаване е бил следнияш: по-напредналите и способни ученици, под надзора на учителя, преподавали вече усвоени от тях знания. Тогава така е било модерно в Европа и ние, макар и в Османската империя сме усвоили този английски метод.

В далечната 1835 г. училището става първото в Сливен, в което се преподава светско образование и вероятно е и първото в Източна Румелия, макар да е изградено в двора на църквата „Света София“.

В училището не е имало тетрадки и средства за писане, а практично и евтино е било начинаещите да се учат да пишат върху пясък.

И тогава и днес училищните стени са много удобно място за изписване на послания към учениците. Тогавашното послание, което го има на стената и днес е следното:

„На учението корените са горчиви, плодовете сладки“, и всеки ученик е виждал надписа още с влизането в училището.

Снимка: Стоян Марков

 

Източник: БТА; БНР

Снимки: Стоян Марков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...