С водосвет бе открит обновеният музей на Рилската света обител



Точно в 18 часа на 23 юни 2007г. започна водосветът пред обновения църковно-исторически музей на Рилската света обител, основана от покровителя на българския народ св. Йоан Рилски. Той бе отслужен от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Неврокопски митрополит Натанаил и Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира. След това разширената и подобрена в продължение на осем месеца експозиция бе осветена.

Около 15 часа журналистите имаха шанса първи да видят експонатите, като техен екскурзовод през залите на музея бе лично негово преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий. Обиколката ни започна от Хрельовата зала. За тези, които не знаят: боляринът Хрелю построява най-старата запазена сграда на манастира – Хрельовата кула през далечния 14 век, където на последния етаж има параклис със стенописи, посветен на Преображение Господне. От там в музея можете да видите най-старите икони на св. Йоан Рилски и на св. Арсений от 14 век, както и дърворезбената врата, и владишкият трон от стария Хрельов храм, който съществува до 1833 г., когато пожар го унищожава. След това монасите построяват съборния храм, посветен на Рождество Богородично. Продължаваме напред и виждаме Хрисовула (дарствената грамота) на цар Иван Шишман от 1378 г., с който дарява земи и гори на манастира, за да може да се издържа, чиито оригинал се пази в библиотеката на манастира. Ние продължаваме из залите на музея, а от днес всеки ще може от 8:30 до 16:30 да се наслаждава на уникални църковни одежди, богослужебна утвар и други произведения на църковното изкуство. По-голямата част от показаното е реставрирано и консервирано. В музея ще видите глаголически лист от 12 век, турски султански фермани за признаване на собственост и привилегии на манастира, ръкописи и старопечатни книги от 12 до 19 век, плащеница – дар от молдовския княз Йоан Богдан Войвода от 1511 година, Крупнишкото четвероевангелие с позлатен  обков от 1577г., подарък от крупнишкия митрополит Йоасаф, златотъкани плащеници от 19 век – "Опело Христово" и "Успение на св. Йоан Рилски" – подаръци от руския Алексиевски манастир, както и много други прекрасни експонати. Уникалният Рафаилов кръст от 1802г. с ажурна дърворезба на 36 сцени от Свещеното Писание е във витрина с постамент от негорима и водоустойчива материя и с бронирани стъкла. Разбира се в музея не може да не забележите и игуменския препис от ХІХ век на Завета на св. Йоан Рилски, небесеният и вечен игумен на манастира.

Изцяла подменени са електрическата, климатичната и сигнално-охранителната инсталации, както и осветлението, настилките и витрините. За охрана са поставени камери за видео-наблюдение. Ремонтът е извършен единствено със средства на Рилската Света Обител, събрани от продажбата на билети за музея в последните десетина години. А от тук нататък, тези от вас, които решат да се насладят на експонатите ще трябва да отделят най-много 8 лева, но разбира се ще има намаления за семейства, групи, а пък инвалидите ще влизат безплатно.

На своеобразната пресконференция, която даде дядо игумен след обиколката в залите на музея заместник министъра на културата Иван Токаджиев на шега предложи на дядо Евлогии, ако реши да се върне в светския живот да поеме музеите и галериите към Министерството, което си бе жест на признание от страна на държавата. А това е още едно доказателство, че не напразно през април 1991 г. с постановление на Министерския съвет на Република България е възстановен монашеският статут на манастира и неговата автономия в рамките на Българската православна църква. Дано никога вече една света обител да не се превръща в музей, за да пази нашето духовно и културно наследство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...