Честит рожден ден на Българския патриарх!



Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит отбелязва днес своя рожден ден.

По случай празника на Патриарха е отслужена архиерейска света литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София.  Службата е възглавена от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с епископи и свещеници от българската, руската и румънската църква.

Отслужен е и благодарствен молебен за празника.

„Светъл е за Българската православна църква днешният ден, защото отбелязваме рождения ден на ангела на родната ни православна църква – Негово Светейшество патриарх Неофит. Събрали сме днес на съборна литургия, заедно да се помолим, щото Бог да го обдари с дълги дни! Да озари пътя му със Своята благодат, да за може повече време да бъде сред нас, за да ни благославя, да ни приучава към духовния живот и да води Българската православна църква все така мъдро, благодатно, към светли достойни бъднини. В този тържествен момент искам да изкажа любов и признателност към Негово Светейшество по повод 77-ия му рожден ден и да му пожелая: Бог по  Своята велика милост да бъде винаги с него, да го закриля, пази и да бъде сред нас, като ни насочва по пътя, по който е необходимо да вървим, за да достигнем онова, за което всеки един от нас бленува – да бъдем с Бога и да станем населници и наследници на Царството Небесно. Със своята милост и любов да бъде винаги стожер за всички нас. Амин“ – се казва в словото на Белоградчишки епископ Поликарп, произнесено на празника.

Патриарх Неофит е получил поздравление и цветя от името на Руския патриарх Кирил, поднесени от архимандрит Васиан, както и от Румънския патриарх Даниил, предадени от ставрофорен иконом Нелуц Опря.

Патриарх Неофит с голямо уважение и любов е поздравен и от християни, дошли в храма цветя и дарове.

На многая и благая лета, Владико!

 

Източник: По материали на официалния сайт на Софийска епархия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...