Св. Теофана Басараб ще бъде чествана за първи път в Ивановския скален манастир



На 28 октомври от 9.30 часа в скалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“ в Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“ край Русе ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия по повод първото честване паметта на св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква на 21 май 2022 г. Литургията ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит.

Инициатори  на честването са Русенска света митрополия и Регионален исторически музей – Русе.

За желаещите да вземат участие в богослужението ще бъде организиран автобусен превоз от град Русе до Ивановския скален манастир. Цената на транспорта в двете посоки е 8 лева. Записването се извършва в катедрален храм „Св. Троица“, като броят на участниците е органичен до 30.

Участниците трябва да са с подходящи обувки за ходене и самите те да имат възможност и сили да вървят пеша – от паркинга ще се ходи 40 минути в едната посока до самата църква. Автобусът тръгва в 8,00 часа от паркинга на храм „Св. Троица“ и се връща след отслужването на Литургията и кратък обяд, осигурен на място.

Теофана е монашеското име на българската царица Теодора, първата съпруга на цар Йоан Александър, за която той се жени още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя е била дъщеря на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото ѝ име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 г., Теодора се премества в столицата Търново и управлява заедно с него близо петнадесет години. Там продължава да насърчава и подкрепя развитието на книжнината – сред забележителните ръкописи от този период е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, сега съхранявана във Ватиканския музей и много други.

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е определена като „благочестива жена“. От брака си с българския цар Теодора има четири деца – Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса.

Нейно старинно изображение има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е представена като ктитор на храма.

 

Източник: Дарик

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...